Jaf ca-n codru. Profitul imens pe care l-au facut hotii de lemne din defrișări ilegale

0 24

Cinci miliarde de euro. Atât au câştigat, în ultimii 27 de ani, hoţii care au ras de pe faţa pământului păduri întregi din România. Au furat 80 de milioane de metri cubi de lemn, iar efectele le vedem în fiecare an – inundaţii şi alunecări de teren. Cum autorităţile par depăşite sau impasibile în faţa fenomenului, se mulţumesc să publice statistici din care reiese că se taie mai puţini copaci. Urmăriți primul episod al campaniei Digi24 „România cu încetinitorul. Masacrul aurului verde”

Actualul ministru al Pădurilor, inginer electronist de profesie, a avut misiunea de a proteja pădurile şi în 2014. „Se taie ilegal cam 8 milioane de metri cubi pe an. Opt milioane era aproape jumătate din cât se tăia legal”, spune Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor.

Pentru tăierile ilegale de pădure din primul mandat, ministrul Doina Pană are explicaţii. Ştie cum se fura atunci. Au continuat să fure cu acte. Tu îţi luai, ca firmă, un bloc de avize. Declarau că şi-au pierdut blocul de avize! În realitate, îl vindeau altcuiva. Pentru că l-au pierdut, i se elibera alt lot de avize. Şi atunci apăreau deja la dublu numărul de avize”, spune Doina Pană.

Problema este că abuzurile continuă şi acum. Pe Valea Sadului, la 30 de kilometri distanţă de Sibiu, este dezastru ecologic. Greenpeace anunţă că 100 de hectare de pădure au fost distruse şi că cel puţin opt exploatări nu au respectat legea. Imaginile filmate din aer arată amploarea dezastrului: versanţi întregi cu păduri retezate în zona Cindrel.

În amonte de Gura Sadului sunt zeci de zone cu aprobări pentru tăiere. Hectare întregi care privite de sus par arate. „Suntem la 1.700 de metri altitudine, iar pe versantul din spatele meu sunt nu mai puţin de cinci exploatări forestiere. Pădurile de aici au fost tăiate „la ras”, ceea ce înseamnă că niciun arbore de pe aceste suprafeţe nu a rămas în picioare”, relatează Adela Mohanu, corespondent Digi24.

Tăierile la ras, adică cele care pun jos toţii copacii, inclusiv puieţii, din zona aprobată sunt interzise în toate pădurile de amestec răşinoase şi foioase. Iar pădurile de molid nu pot fi rase pe suprafeţe mai întinse de trei hectare.

Legislaţia ne spune că, pe această suprafaţă, 90% dintre arbori trebuiau să fie în picioare! Nu mai este nimic. Am făcut demersuri către Direcţia Silvică, către Garda Forestieră şi au constatat că tăierea este ilegală. Şi nu s-au întocmit dosare penale pentru asta. Avem o contravenţie cu amendă de 4000 de lei. Noi am estimat o pagubă de 240.000 de lei”, spune Octavian Berceanu, consultant Greenpeace.

În ciuda acestor probleme, deputaţii au micşorat în primăvară amenzile pentru cei care avizează tăierea copacilor catalogaţi bolnavi sau dezrădăcinaţi de vânt, dar care în realitate sunt perfect sănătoşi. Sancţiunea nu mai este 20.000 de lei, ci 2.000.

Aici nu ajung nici televiziunile, nu ajung nici inspectorii Gărcii Forestiere, probabil nu ajung nici alţi inspectori, ajung doar firmele de exploatare şi pădurarii”, adaugă Octavian Berceanu.

Citește mai mult: Digi24

Recomandari