Iosif Boda: „Eu cred că Iliescu era mai însetat de putere decât Ceauşescu“

0 48

Iosif Boda, consilier prezidenţial şi directorul campaniilor electorale ’90-’96:
„Eu cred că Iliescu era mult mai orgolios şi mai însetat de putere decât Ceauşescu“

Iosif Boda (70 de ani) a fost consilierul preşedintelui interimar Ion Iliescu în 1990. A rămas în preajma instituţiei prezidenţiale până în 1996, când a condus campania electorală a preşedintelui Iliescu. Astăzi, Iosif Boda vorbeşte despre evenimentele care au premers prima schimbare de putere din România postdecembristă cu lejeritatea şi înţelepciunea omului care a trăit istoria chiar în mersul ei, lăsând deoparte orice urmă de partizanat politic. Nu se teme de analize reci, spune lucrurilor pe nume. Lasă deschise ferestrele istoriei către unicul eşec electoral al preşedintelui Ion Iliescu şi povesteşte despre problemele de organizare ale campaniei electorale, dar şi despre idiosincraziile de necurmat ale candidatului. Asta a fost, istoria o fac oamenii.

Iosif Boda a cunoscut îndeaproape politica românească de tranziţie Fotografii: David Muntean

„Weekend Adevărul“: Domnule Boda, dumneavoastră eraţi ambasador în Elveţia, când v-aţi întors, la începutul anului 1996 şi aţi fost numit director al campaniei prezidenţiale. Cum aţi primit ideea?
Iosif Boda: Eu am plecat în Elveţia în 1994, iar înţelegerea dintre noi, dintre mine şi Iliescu, a fost că merg pentru un an, doi, poate trei şi mă întorc pentru perioada de campanie.

Nu v-au luat prin surprindere.
Nu, deloc. Dar, în trecăt fie spus, şi campania prezidenţială din 1990, şi cea din ’92, tot eu le-am coordonat – din umbră, cum se spune. Mi-a plăcut întotdeauna penumbra (râde). M-am conformat convenţiei şi am revenit şi în ’96. Oricum veneam lunar în România, pentru că-mi trimitea săptămânal toate dezbaterile politice televizate, chit că prezentau sau nu mare interes pentru problema respectivă. Dar, de data aceasta, am solicitat funcţia de purtător de cuvânt, nu pe-aceea de director de campanie. Eu l-am vrut pe Teodor Meleşcanu director de campanie electorală. El era atunci ministru de Externe şi eu m-am bazat pe o similitudine cu Statele Unite: când a candidat Bush Senior, l-a scos din funcţie pe Secretarul de stat de atunci, James Baker, pentru a putea fi directorul lui de campanie. Meleşcanu avea, la vremea respectivă, o anumită simpatie şi o anumită abilitate. După părerea mea, era apt pentru aşa ceva, dincolo de faptul că eu mă gândeam la Meleşcanu, în perspectivă, şi ca viitor preşedinte. Şi funcţia asta de director de campanie ar fi fost un foarte bun exerciţiu de a intra în rânduri, cum se spune.
Recomandari