Ion Ţiriac ar putea obţine o adevărată avere din vânzarea turneului de tenis de la Madrid

0 48

Omul de afaceri Ion Ţiriac este pregătit să vândă turneul de tenis de la Madrid. Agenţii miliardarului român s-au întâlnit deja cu autorităţile locale din Madrid, care ar putea plăti suma solicitată, scrie publicaţia spaniolă El Espanol.

„De ce să nu o facem? Dacă este un preţ rezonabil, îl vom cumpăra“, a declarat Luis Cueto, coordonatorul general al Primăriei Madrid. În urmă cu trei ani, Ţiriac a stabilit preţul turneului la 250 mil. euro. El obţine câte 10 mil. euro, în fiecare an, de la autorităţile locale din Madrid pentru a păstra turneul în acest oraş. Acum, municipalitatea vrea să cumpere evenimentul pentru a nu mai plăti acest preţ usturător omului de afaceri.

Ion Ţiriac a ameninţat, recent, că va muta turneul de tenis în alt oraş dacă autorităţile spaniole nu vor construi încă un stadion de 10.000 locuri lângă Caja Magica şi să-şi asume creşterile premiilor impuse de ATP, potrivit agenţiei EFE.

Antreprenorul român, care deţine licenţa turneului madrilen ce a debutat în 2002, a declarat pentru un grup de jurnalişti la Roland Garros că are oferte de a muta turneul în Germania sau Rusia. Fostul jucător român a stabilit 1 august ca termen limită pentru un răspuns favorabil din partea primăriei din Madrid, cu care are un contract până 2021.

Ofertele de care vorbeşte Ion Ţiriac sunt de la Berlin, Munchen şi o localitate de lângă Dusseldorf, dar şi din Rusia, unde este în contact cu preşedintele Vladimir Putin. Germania nu mai are un turneu Masters 1.000 din 2001, când Hamburg a fost înlocuit în calendar de Madrid.

Indian Wells, Miami şi Madrid sunt singurele turnee care găzduiesc atât meciuri la băieţi (Masters 1.000), cât şi la fete (Premier Mandatory). Ţiriac susţine că pentru a menţine nivelul unui turneu de asemenea anvergură e nevoie de o nouă arenă, pentru că puterea de cumpărarea din Spania este mai mică ca în SUA, iar creşterea numărului de locuri poate aduce venituri mai mari.

Pe de altă parte, ATP a solicitat creşterea premiilor pentru jucători, iar autorităţile spaniole trebuie să-şi asume aceste cheltuieli suplimentare dacă vor să menţină turneul.

Simona Halep a câştigat turneul de la Madrid în 2016 şi 2017, iar anul acesta s-a oprit în sferturi.

Ion Ţiriac a fost desemnat anul trecut cel mai bogat român de către revista Capital, cu o avere estimată la 1,7-1,8 mld. euro.

Recomandari