Iohannis: Un politician acuzat de corupţie n-are ce căuta în fruntea statului! Prezumţia de nevinovăţie NU există în politică

0 24

Un politician acuzat de fapte de corupție nu are ce căuta în fruntea statului până nu îşi rezolvă problema, a insistat, din nou, Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă susținute joi la Cotroceni. Președintele a subliniat că prezumția de nevinovăție nu funcționează în politică tocmai pentru că un politician nu prezintă niciun fel de credibilitate în fața românilor dacă asupra lui planează suspiciuni de corupție, favorizarea infractorului, delapidare etc.

Prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru orice persoană dacă este urmărită penal sau judecată, dar este o prezumţie care se foloseşte şi funcţionează în aplicarea justiţiei, nu în aplicarea politicii. Nota bene. Despărţim justiţia de politică. Vreau ca justiţia să rămână departe de politic.

În politică există promisiuni electorale, există integritate sau, dimpotrivă, există aşteptări şi există postura unui politician. Pentru ca un politician să fie credibil, este nevoie să fie integru şi atunci prezumţia de nevinovăţie este un alt capitol. Un politician acuzat de corupţie, sau de delapidare, sau de minciună, sau de favorizarea infractorului n-are ce căuta în fruntea statului până nu îşi rezolvă problema. Dacă el este nevinovat, cinste lui, foarte bine, poate să revină în politică, să meargă înainte şi să spună: ”Domle, uite, am fost acuzat pe nedrept, dar mi-am dovedit nevinovăţia şi acum am venit să repar ţara”. Super! Dar până atunci…”, a subliniat preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă susţine adoptarea unei legi pentru răspunderea magistraţilor, Iohannis a răspuns: ”Răspunderea magistraţilor este prevăzută în legislaţie şi discuţia este artificială. Se poate discuta despre o înăsprire sau schimbare sau orice, dar răspunderea este prevăzută în legislaţie, n-au decât specialiştii – dar cu preponderenţă cei din sistem, şi nu povestitorii din afară – să analizeze şi să vină cu propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ. Dacă este cazul”.

Recomandari