Iohannis pregatit de RAZBOI: Cere întărirea Flancului Estic al NATO cu o prezenţă ”avansată robustă, credibilă, de descurajare, echilibrată”

0 44

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că România este situată în proximitatea zonelor care generează două dintre cele mai importante provocări de securitate la nivel european: Federaţia Rusă şi instabilitatea din Orientul Mijlociu.
Legat de Federaţia Rusă, Iohannis a declarat că “Este vorba, pe de o parte, de punerea la îndoială, de către Federaţia Rusă, a principiilor şi mecanismelor de asigurare a stabilităţii la nivel european, fie în formule de tip hard security, prin folosirea forţei armate cu încălcarea dreptului internaţional, fie prin formule ale războiului hibrid, inclusiv prin ameninţări directe sau propagandă media, cum am văzut recent”.

“Pe de altă parte, este vorba de accentuarea instabilităţii din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv prin apariţia unor noi forme de radicalism şi extremism terorist, aşa cum este cazul Daesh”, a mai afirmat şeful statului la conferinţa “Romania’s Security Leadership in South East Europe”, care are loc la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că ”este necesară o întărire a Flancului Estic al Alianţei cu o prezenţă avansată robustă, credibilă, de descurajare, în mod echilibrat, pe tot acest Flanc”.

Șeful statului a spus că trăsăturile şi caracterul riscurilor şi ameninţărilor variază de la o zonă la alta şi că natura şi sursa ameninţării sunt aceleaşi pe întregul flanc estic, cel puţin la acest moment.

“De aceea, este important să nu pierdem perspectiva strategică. Trebuie să avem o viziune de ansamblu la nivel colectiv, Aliat. Suntem, cred, cu toţii de acord că trebuie să regândim apărarea colectivă şi să recalibrăm apărarea şi descurajarea.

Recomandari