Iohannis, despre OUG pentru Codul Administrativ: Este un atentat la adresa intregului sistem. PSD nu a inteles lectia votului din 26 mai

Presedintele Klaus Iohannis a criticat decizia Guvernului Dancila de a adopta Codul Administrativ prin ordonanta de urgenta, in sedinta de marti, sustinand ca acest episod face parte dintr-un „plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea si de a-si servi baronii”.

„PSD vrea sa demonstreze cu toata taria ca sfidarea romanilor este prioritatea zero a acestei guvernari”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, in care se mai atrage atentia ca „dupa doi ani in care a incercat prin toate mijloacele sa ingenuncheze Justitia de dragul unor corupti, PSD vrea acum sa distruga Administratia de dragul baronilor locali”.

„Este extrem de grav ca o lege esentiala precum Codul Administrativ, care inglobeaza sute de reglementari, cuprinse in prezent in mai multe acte normative, si care reprezinta practic baza legala a administratiei publice din Romania, a fost adoptata de catre Guvern prin Ordonanta de Urgenta. OUG este un instrument prevazut in Constitutie in mod explicit doar pentru situatii extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata. (…)

Arhitectura de functionare a intregii administratiei publice din Romania va fi dramatic alterata prin acest Cod Administrativ. Nu exista niciun argument si nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonante, care reprezinta un atentat la adresa intregului sistem administrativ”, se arata in comunicatul citat.

Mai mult, presedintele Iohannis considera ca dezbaterea Codului Administrativ este „absolut necesara”, insa ea „trebuie facuta de catre Parlament, transparent si in urma unui amplu dialog social”.

„Un act de o asemenea amploare si cu un asemenea impact este obligatoriu sa fie elaborat de catre unica autoritate legiuitoare a tarii si nu de catre Guvern, care, prin OUG, face un grav exces de putere, fortand limitele Constitutiei.

Credibilitatea si buna-credinta ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar interventiile catastrofale ale PSD in legislatia penala si fiscala sunt cele mai edificatoare exemple”, se mai arata in comunicatul citat.

La final se mai precizeaza ca „adoptarea Codului Administrativ prin OUG arata un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea si de a-si servi baroni”.

„PSD nu se poate schimba, iar lectia votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil sa o inteleaga”, crede presedintele Klaus Iohannis, conform comunicatului remis presei de Administratia Prezidentiala.

In ciuda Opozitiei si a reactiilor negative venite dinspre societatea civila, Guvernul Dancila a adoptat in sedinta de marti ordonanta de urgenta pe Codul Administrativ, in conditiile in care este greu de motivat urgenta (lucru cerut de Constitutie), dar si in contextul in care sambata are loc Congresul PSD, la care este aleasa o noua conducere a partidului si in care alesii locali vor avea un cuvant greu de spus.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More