Iohannis: Cetățenii nu mai tolerează minciuna și corupția. S-a văzut în indignarea și mobilizarea fără precedent a românilor din ultima lună

0 36

Președintele Klaus Iohannis a luat parte, joi, la prezentarea bilanțului DN ape anul trecut. Șeful statului a precizat că românii s-au săturat să fie mințiți și nu mai tolerează corupția.

„De la an la an, încrederea cetățenilor în justiție a crescut, iar succesul luptei anticorupție a ajuns să fie apreciat nu doar intern, ci și la nivel internațional. (…) În tot acest interval, nu numai capacitatea statului de a face față provocărilor ce țin de corupție a crescut, dar, lucru extrem de important, și mentalitățile s-au schimbat. Am avut dovada acestui fapt recent, când am văzut cu toții că cetățenii României anului 2017 nu mai tolerează minciuna, corupția sau compromisul. Dimpotrivă, acești oameni au așteptări pe măsură de la instituțiile statului”, a spus Iohannis.

Iohannis a arătat că începutul acestui an a găsit România într-un context în care lupta anticorupție „a fost pusă în mod real la încercare”.

„Indignarea și mobilizarea fără precedent a românilor din ultima lună, ca și reacțiile partenerilor externi sunt semnale clare că țara noastră trebuie să își continue parcursul de consolidare a democrației și statului de drept și, în acest sens, continuarea luptei anticorupție este o cerință esențială dacă ne dorim un stat modern. De altfel, încercările Executivului de a modifica legislația penală au fost amendate în raportul MCV de anul acesta, în care se trage un semnal serios de alarmă, în sensul că orice schimbări menite să slăbească eficacitatea instituțiilor judiciare care combat corupția ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate de România în acest domeniu”, a afirmat șeful statului.

Recomandari