Iohannis anunta ca vom avea referendum in 26 mai: Golaneala PSD a depasit orice limita

0 16

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi seara, ca va convoca referendum pe justitie pe 26 mai, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

„Este cert, voi convoca un referendum pentru 26 mai, pentru ca asa nu se mai poate. PSD continua asaltul la adresa Justitiei”, a declarat Klaus Iohannis joi.

Seful statului a criticat Guvernul pentru ca vrea sa adopte ordonanta de urgenta privind Codurile penale, precizand ca „golaneala PSD a depasit orice limita”.

„PSD vrea sa dea OUG pe Codurile penale. Golaneala PSD a depasit orice limita. Acest Guvern adopta foarte multe OUG. Trebuie sa punem punct acestei practici si trebuie sa o facem acum.

Dilentatismul si incompetenta caracterizeaza modul in care guverneaza PSD. Cand se impleteste cu intentia de a legifera in favoarare infractorilor atunci avem imaginea unui dezastru pentru Romania. Adoptarea unei astfel de OUG ar intra in conflict cu Parlamentul, cata vreme Codul penal se discuta in Parlament”, a subliniat presedintele.

Klaus Iohannis i-a intrebat pe social democrati de ce le este teama de referendum si de ce ameninta ca vor face sectii seperate de vot.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile pe care le sustine presedintele Klaus Iohannis

– Este cert, voi convoca un referendum pentru 26 mai, pentru ca asa nu se mai poate. PSD continua asaltul la adresa Justitiei.

– PSD vrea sa dea OUG pe Codurile penale. Golaneala PSD a depasit orice limita. Acest Guvern adopta foarte multe OUG. Trebuie sa punem punct acestei practici si trebuie sa o facem acum.

– Dilentatismul si incompetenta caracterizeaza modul in care guverneaza PSD. Cand se impleteste cu intentia de a legifera in favoarare infractorilor atunci avem imaginea unui dezastru pentru Romania. Adoptarea unei astfel de OUG ar intra in conflict cu Parlamentul, cata vreme Codul penal se discuta in Parlament.

– PSD trebuie sa inceteze aceste atacuri la adresa Justitiei, trebuie sa inteleaga ca Justitia nu e la bunul lor plac.

– Sunt niste principii simple in orice stat de drept, pentru care oamenii au iesit in strada.

– PSD incearca sa ignore aceste adevaruri. Dar le dau o veste. Nu o mai pot face.

– Justitia e o chestiune de interes national. Este atributul meu sa cer poporului sa isi exprime vointa cu privire la probleme de interes national. Acesti pesedisti incearca sa deturneze statul roman. Este ilegitima OUG in aceasta materie, inainte ca vointa cetatenilor sa fie exprimata la referendum.

– De ce va e frica de referendum, domnilor pesedisti? De ce amenintati ca faceti sectii separate de vot? Incetati sa guvernati doar in propriul vostru interes in intoarceti-va catre romani.

Consultari cu societatea civila si cu magistratii

Reprezentantii societatii civile s-au intalnit marti cu presedintele Klaus Iohannis, iar la finalul discutiilor acestia au anuntat ca seful statului le-a confirmat ca va convoca referendumul pentru Justitie odata cu alegerile europarlamentare din 26 mai.

„Ne-am salutat, s-a asezat pe scaun si ne-a spus ‘sunt hotarat sa convoc referendumul’. A spus ca ‘referendumul va avea loc pe 26 mai, am rugamintea sa aduceti critici, propuneri'”, a spus Lucian Checherita, de la VeDemJust, la iesirea de la consultari.

Totodata, presedintele Klaus Iohannis a avut si miercuri consultari cu magistratii pe tema justitiei – de la starea in care a ajuns dupa modificarile aduse de PSD-ALDE, la referendumul ce, cel mai probabil, va avea loc pe 26 mai, odata cu alegerile europarlamentare.

Recomandari