„Învăț de astăzi, primele cuvinte în maghiară: Köszönöm szépen! Înseamnă mulțumesc frumos! :) O întâmplare de povestit celor care (încă) se hrănesc cu venin anti-unguresc”

0 56

Aveți putere să vă imaginați cum ar fi tratată o familie de unguri la Urgențe în România? Când vă imaginați să țineți cont că la Urgențe familiile de români stau câte 4-6 ore până când sunt văzuți de doctori. Pe nimeni nu interesează că nu sunt medici la urgențe.

De exemplu, la Brașov, oraș turistic, sunt 8 medici din 20 câți ar fi necesar. Nimeni de la Primărie nu este în stare să propună o hotărâre prin care celor 20 de medici să li se plătească măcar o chirie. Mulți medici tineri ar merge la Brașov să profeseze.

Pe Facebook,Laurentiu Ciocazanu a postat ce a pățit fratele său la un spital la 80 de kilomteri de Budapesta: O întâmplare de povestit celor care (încă) se hrănesc cu venin anti-unguresc: nepoțica mea Carolina (în prim-plan) tocmai s-a îmbolnăvit în drum spre țară. Vine din Spania, cu mașina, împreun cu ”papa” Tinel (fratele meu, în cămașă cu carouri) și cu mama Cristina.

În Ungaria, s-a simțit rău și părinții n-au putut evita spitalul. Au ajuns la Urgență, în Kecskemét. Deși nu aveau asigurare, au fost tratați fără egal. Internare, analize de sânge, urină, ecograf etc. Au descoperit cauza: un virus luat de la o toaletă pe traseu. Medicii i-au recomandat medicație, Caroli și-a revenit repede, acum sunt toți bine și merg spre România.

Tinel și Cristina au rămas impresionați de felul în care au fost tratați de personalul medical din orașul aflat la 86 de kilometri de Budapesta. Se simțeau stingheri și încurcați, deoarece nu prevăzuseră un astfel de eveniment. Erau speriați de necunoscut, dar aveau să fie în centrul atenției!

”Parcă ne-au pus înaintea tuturor pe lista priorităților, așa ne-am simțit de protejați!”, îmi spunea ceva mai târziu Tinel.

Nu rezonez deloc cu naționalismul de prost-gust, darămite cu istericii. Motiv pentru care vreau să le fac un pic în ciudă învățând, de astăzi, primele cuvinte în maghiară: Köszönöm szépen! Înseamnă ”mulțumesc frumos”! ????

NOTĂ: poza e din Valencia, de anul trecut, la una dintre întâlnirile pe traseul european al Caravanei Cărților, alături de colegul gazetar Grigore Cartianu”

Recomandari