Închisoare de la şase luni la un an pentru românii care folosesc acest dispozitiv

0 48

Mii de români, posesori de drone, riscă închisoarea sau amenzi usturătoare dacă nu își înregistrează, în perioada imediat următoare, aeronavele la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). În prezent, sub 3% dintre dronele care zboară în spațiul aerian român o fac legal, deși de la începutul verii posesorii lor sunt obligați să le înregistreze.

Dronele au devenit dispozitive foarte populare în ultima vreme. Fie că vorbim de drone de jucărie care nu cântaresc 100 de grame sau drone pentru profesionişti, pentru a zbura acestea au nevoie să fie înmatriculate. Conform unor estimări ale specialiştilor în aeronautică, în ţara noastră sunt în jur de 10.000 de asemenea avioane fără pilot.

Românii utilizează drone neidentificate și, mai grav, o fac fără a rezerva un spațiu de zbor de la autoritățile aviatice, ceea ce ar putea duce la adevărate catastrofe aeriene. În prezent, autoritățile nu știu numărul exact al posesorilor de drone din România.

„Proprietarii dronelor deţinute fără a fi înregistrate legal trebuie să ştie că nu deţin o jucărie, ci un aparat de zbor fără pilot care se supune regulilor aviatice. De aceea, dacă nu vin la noi pentru înmatriculare şi sunt prinşi că ridică drona de la sol riscă să ajungă în închisoare de la şase luni la un an”, potrivit lui Remus Dogaru inspector în cadrul cadrul Autorităţii Aeronautice Civile Române.

În plus, Ordinul 8/2014 al Ministerului Transporturilor prevede că toate dronele (cele cu aripă rotativă) care au cameră video și cântăresc până în 150 de kg trebuie identificate. O altă problemă este reprezentată de filmările și fotografierile din orașe. Mulți fac astfel de filmări și fotografii, deși acest lucru este interzis.

Excepție: dronele care au o greutate mai mică de un kilogram și care nu sunt echipate cu o cameră foto-video nu necesită luarea în evidență de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Pentru a intra în legalitate e nevoie de o declaraţie notarială, în cazul în care drona a fost construită în regim propriu, sau de factura care atestă cumpărarea ei, de actele de identitate ale persoanei, de plata unei taxe de 90 de euro plus TVA şi de o cerere care se completează la sediul AACR.

Recomandari