Hotul Dan Voiculescu, condamnat în august 2014 la 10 ani de închisoare, ar putea fi eliberat condiţionat în decembrie 2016

0 54

Mogulul Dan Voiculescu, condamnat în august 2014 la 10 ani de închisoare în dosarul „Privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare”, ar putea prinde Sărbătorile acasă. Potrivit unor surse judiciare, politicianul ar putea intra în comisia de eliberare condiţionată a Penitenciarului Rahova „la sfârşitul acestei săptămâni”.

Potrivit unor surse judiciare, Dan Voiculescu trebuie să intre în comisia de eliberare condiţionată a Penitenciarului Rahova „la sfârşitul acestei săptămâni”. „Probabilitatea este foarte mare să intre în comisia de săptămâna aceasta”, au declarat surse judiciare pentru România Curată.

Motivele: Dan Voiculescu a fost condamnat pe vechiul Cod de Procedură Penală şi execută doar o treime din pedepsă întrucât are peste 60 de ani. În plus, Voiculescu şi-a redus pedeapsa cu un an deoarece a scris 11 cărţi în penitenciar, mai arată România Curată.

Chiar dacă ministrul Justiţiei Raluca Prună a suspendat la începutul anului dreptul deţinuţilor de a-şi reduce pedeapsa elaborând „lucrări ştiinţifice” şi apoi a modificat legea astfel încât deţinuţii să beneficieze doar de 20 de zile de reducere a pedepsei pentru toate lucrările scrise, Dan Voiculescu a scris cărţile înainte de aceste decizii ale ministrului.

Academician: a scris 11 cărţi

Comisia trebuie aşadar să analizeze dacă i se aplică dreptul de reducere a pedepsei lui Dan Voiculescu pentru toate cele 11 cărţi deja redactate. Un raport intern al ANP, intrat în august în posesia României Curate, arăta că penitenciarul îi ia în calcul lui Voiculescu cărţile deja scrise. Mogulul “a beneficiat de 369,21 zile câştig pentru activităţile lucrative desfăşurate şi elaborarea şi publicarea de lucrări ştiinţifice”, arată raportul citat

Potrivit legii înainte de modificare, o lucrare ştiinţifică elaborată în penitenciar însemna 30 de zile reduse din pedeapsă. Prin urmare, Voiculescu ar putea beneficia de o reducere de 330 de zile. În plus, potrivit unor surse ANP, Voiculescu a lucrat şi la atelierul de tâmplărie al penitenciarului. Rămâne aşadar de văzut ce va face comisia de eliberare condiţionată.

Bună purtare

Dan Voiculescu a fost recompensat de 9 ori cu suplimentarea dreptului de a primi vizite şi pachet “pentru participarea la activităţi lucrative, precum şi cele de educaţie şi asistenţă psihologică”, potrivit raportului ANP.
Menci, eliberat condiţionat

De altfel, pe  27 septembrie Tribunalul Ilfov a decis definitiv liberarea condiţionată a lui Gheorghe Mencinicopschi, după ce a executat doi ani din pedeapsa de opt ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

Gheorghe Mencinicopschi a fost încarcerat în 8 august 2014, după condamnarea definitivă la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Din această pedeapsă, Mencinicopschi a executat 780 de zile, adică puţin peste doi ani.

Recomandari