Guvernul vrea sa ingreuneze mai mult vanzarea terenurilor agricole catre straini

0 18

Guvernul intentioneaza sa modifice legislatia privind vanzarea terenurilor agricole, pentru a ingreuna si mai mult instrainarea acestora in afara comunitatilor respective.

E un grup de lucru inclusiv cu colaboratori de-ai mei de la Cancelarie, cu Ministerul de Finanţe, cu câţiva experţi din mediul economic din România, care cunosc situaţia şi vreau sa găsim toate mijloacele prin care vânzarea de terenuri să se facă în aşa fel încât să fie favorizate comunităţile locale în utilizarea terenurilor. Pentru mine, terenul agricol este într-adevăr un bun care se comercializează după nişte reguli europene, dar este şi un patrimoniu naţional, un patrimoniu local pentru comunităţile respective în această situaţie”, a declarat joi premierul Dacian Ciolos, citat de Mediafax.

Prim-ministrul, care a fost comisar european pentru agricultura, spune ca Romania poate introduce restrictii suplimentare la instrainarea pamanturilor  fara sa intre in conflict cu legislatia europeana, care prevede dreptul tuturor cetatenilor din statele membre sa cumpere terenuri in oricare dintre statele membre UE.

Aşa cum fac şi alte state membre, respectând regulamentele europene, vreau să venim cu un cadru mult mai clar şi mai restrictiv în ceea ce priveşte comercializarea terenurilor, restrictiv pentru cei care vor să facă speculă cu terenul agricol, şi condiţii mult mai favorabile pentru cei care vor să îl foloseascã pentru dezvoltare locală, la nivelul comunităţilor”, a conchis Cioloş.

Recomandari