Guvernul Orban răsplătește firmele care își plătesc taxele până pe 25 aprilie: „Toate vor beneficia de o bonificație de 10%”

Ministrul de finanțe Florin Cîțu a explicat în ce condiții vor fi ajutate firmele și cetățenii de către Guvernul Orban, pe parcursul pandemiei de coronavirus.

Florin Cîțu a oferit mai multe explicații

Cîțu a recunoscut că situația le dă mari bătăi de cap guvernanților, însă e convins că lucrurile se vor așeza în următoarele luni. Cel mai important, ministrul le-a transmis românilor că nu sunt singuri în înfruntarea crizei financiare, într-o intervenție la Digi 24.

Florin Cîțu, despre:

Amânarea ratelor și Ordonanța 30 (șomaj tehnic 75%):Au fost câteva observații de la Ministerul Justiției și de la Consiliul Legislativ, cred că în următoarele ore va fi publicat documentul în Monitorul Oficial. Tot ce facem azi e legat de starea de urgență. Avem un decret care ne dă niște limite. Cei care vor să beneficieze vor putea să facă această cerere până la expirarea stării de urgență, am înțeles totuși că s-ar putea să fie efort foarte mare din partea clienților și am spus că suntem flexibili. Dacă starea de urgență se va termina, vom extinde perioada în care se pot face cereri.

E un teren nebătătorit, nimeni n-a mai făcut așa ceva. Am îmbunătățit și Ordonanța 30. Nu vrem să folosim toată amuniția acum, vor fi unde de șoc lunile următoare, să nu avem efecte pe care nu le bănuim.

Prefer să avem măsuri care să ajute problemele pe termen scurt, șomaj tehnic pentru cei care merg acum în șomaj tehnic, amânarea ratelor ca oamenii să stea liniștiți. Nu se va termina după starea de urgență, efectele economiei trebuie corectate pe o durată lungă de timp, să avem grijă să nu aruncăm resursele așa populist. Avem nevoie de reruse, poate vom fi nevoiți să ajutăm oamenii și firmele un an de acum înainte”.

Cei care „comentează” referitor la măsurile luate de Guvern:

Cei ce vorbesc nu înțeleg cum funcționează economia în general. Pe perioada de 9 luni de zile sistemul financiar bancar trebuie să funcționeze. Nu va mai primi sursă, pentru că sursa o reprezintă dobanzile, daca aceasta sursa nu mai rezista, bancile au doua variante: ori inchid ori incearca sa se finanteze de undeva cu dobanda.

Ce nu intră în amanare, comisioane, dobanda compusa. Aceste lucruri nu intra nicaieri, acea dobanda e o sumă, rata lunară e principal + dobanda + comisioane. Doar o parte din această rată se va recapitaliza. Nu inseamna dobanda la dobanda, inseamna dobanda la un alt capital.

Pana la urma trebuie sa intelegem ca daca apareau aceste pierderi, vor fi si romani care vor plati rate in aceasta perioade, intr-o economie nu e nimic gratuit, tot ce platim vom plati in taxe in viitor. Nu exista nimic gratuit, nu sterge nimeni nimic, e efort colectiv. Am auzit populisemele de la PSD, care au inceput acest atac. Nu se uita ca nimeni ca proiectul PSD vorbea de o amanare pana in septembrie. Noi facem un efort urias, am implicat si sistemul bancar si Banca Națională.

Normele sper să fie gata luni, sau cel mai târziu joi. Vrem să extindem aria celor care pot să beneficieze de această facilitate, sunt deja companii în ordonanța militară a căror activitate a fost suspendată”.

Restanțierii au interzis la amânarea ratelor

Modul în care restanțierii au interzis la amânarea ratelor:

„Poți să ai situații in care un sot are venit si altul n-are venit si poate si asta ar fi o situatie unde poti sa beneficiezi. Incercam sa includem cat mai multi romani, i-am inclus doar pe cei care nu aveau restante.

Cei care nu din vina lor au avut aceasta situatie si au probleme cu plata ratelor. Tot aici sunt si cei cu somaj tehnic. Avem pentru companii lovite de aceasta criza, somaj tehnic, aceasta facilitate pentru cei loviti de criza. Acum asta e problema pe care trebuie sa o rezolvam. a

La anul vedem alte masuri în funcție de ce probleme vor fi. De ordonanță nu știu, costuri maximale am estimat. Dacă majoritatea romanilor vor beneficia va trebui sa garantam 1 miliard si ceva de euro, e important ca romanii sa stie ca nu exista riscul chiar și dupa aceste 9 luni sa aiba situatie in care să își piardă casa, acolo intervenim și susținem pe români.

Efortul merita, e vorba de sănătatea românilor, avem nevoie de oameni care nu au grija ratelor și vor funcționa în societate.
Am făcut la câteva zile după acea ordonanță, am cuprins mai multe categorii, PFA, alte categorii, ne-am dat seama că efectul acestei crize se duce imediat în toată societatea. Am zis că merită să facem aceasta facilitate să fie mai usoara pentru mai multi romani.

Instrumentele de finantare pentru IMM nu tin cont de acest criteriu, acolo pot sa acceseze toate companiile care vor sa aiba capital de lucru si investeasca, garantate pana la 90 la suta de stat prin dobanda subventionata 100%.

Acordarea de bonificații pentru firmele care plătesc taxele la timp:

„Am avut bonificatie 10%. Ordonanta am avut grija de toti cei care vor depune declaratia pana pe 25 aprilie. IMM-uri, companii mari, toate vor avea bonificatie 10%. Pentru cei care platesc taxele in aceasta perioada.

Dacă ne gândim, pare mult timp, suntem in aceasta situatie de 2 saptamani, nimeni nu stia cum e o astfel de criza, avem acest cost al somajului care e foarte mare. Problema nu mai e deficitul, ci cum ne mentinem finantarea, sa platim salarii de stat, pensii, sa facem investitii.

Trebuie ca toate institutiile sa functioneze. Si noi sa facem sisteme de plati, nu e ceva care se intampla peste noapte si nicio plata nu a fost intarziata, chiar ieri am returnat TVA, 2 miliarde si ceva de lei si punem bani in piata, injectam cat mai repede”.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More