Guvernul ATACA pensiile. Statul pregătește diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2,5%

0 27

Guvernul pregătește o naționalizare mascată a pensiilor: Ministerul Finanțelor vrea să scadă contribuțiile care se duc în Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2,5%, măsura fiind menită a crește veniturile autorităților, acestea fiind necesare pentru echilibrarea bugetului pentru a putea acoperi toate promisiunile electorale.

Intenția a fost anunțată de către Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, într-o întâlnire cu reprezentații conducerii asociației profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR), potrivit Profit.ro. La întâlnire ar mai fi participat și Leonardo Badea, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurăscu – vicepreședinte al ASF și responsabil cu sectorul de pensii private, dar și și Ovidiu Răzvan Wlasopol, prim-vicepreședintele instituției.

Potrivit sursei citate, una dintre propuneri este și mai dură, respectiv reducerea contribuțiilor la pensii private de la 5,1% la 1%, ceea ce ar echivala cu o scădere cu 80% a contribuțiilor. Măsura afectează cei 7 milioane de români care cotizează la pensiile administrate privat.

Se acoperă un gol bugetar

”Măsura vine să acopere o gaură astăzi creând o gaură în viitor. În acest moment se cotizează la pensie 10,5%. Concret, la 3.000 de lei brut, circa 300 de lei se duc la pensii. Ăștia 300 de lei se împart în două bucăți: 160 de lei se duc la stat și 140 de lei la pensia în sistem privat. Cu noua măsură, cei 140 de lei se mai împart încă o dată în două: 70 + 70 de lei. Măsura vine să acopere un gol, suma care se va strânge ar fi de ordinul miliardelor de lei”, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența pentru Libertatea.

Recomandari