Guvernul a aprobat ABUZIV rectificarea bugetara fara avizul obligatoriu al CSAT

0 45

Guvernul a adoptat miercuri proiectul de rectificare bugetara, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, sustinand in continuare ca rectificarea este pozitiva.

Proiectul a fost adoptat fara avizul CSAT, aviz de altfel obligatoriu.

Ministrul de Finante a repetat ceea ce a spus si marti, si anume ca Guvernul are doar obligatia sa solicite acest aviz, nu sa il si astepte. Astfel, el a precizat ca la baza adoptarii de azi a proiectului au stat 3 decizii ale CCR din anul 2011, potrivit carora un aviz este obligatoriu de solicitat si nu este obligatoriu ca el sa fie primit.

„Am avut si am prezentat un punct de vedere pe care domnul ministru Tudorel Toader ni l-a transmis, care fundamenteaza foarte bine decizia de azi. Sunt 3 decizii ale CCR din 2011, care fundemanteaza ca un aviz este obligatoriu de soliticat, si nu este obligatoriu sa il primim”, a spus Teodorovici.

Intrebat care sunt caile legale prin care aceasta rectificare poate fi atacata, Teodorovici a subliniat ca doar Avocatul Poporului poate face acest lucru in momentul de fata.

Insa, tinand cont de faptul ca dupa ce proiectul va ajunge in Parlament pentru a fi votata legea de adoptare a sa, sesizarea la CCR nu mai depinde doar de Avocatul Poporului, ministrul a fost intrebat cand va ajunge proiectul la votul Parlamentului.

Teodorovici nu a avut un raspuns clar, afirmand ca „Tine doar de parlament, va urma procedura clasica”.

In ceea ce priveste invitatia adresata de presedintele Klaus Iohannis Guvernului, pentru a merge joi la consultari pe tema rectificarii, ministrul de Finante a spus ca la Cotroceni vor merge el si ministrul de Justitie.

„Tinand cont de invitatia domnului presedinte pentru maine, invitatie lansata doameni prim-ministru de a participa maaine la o sedinta la Palatul Cotroceni la ora 11.30, cu toate ca se cunostea programul de vizite externe pentru dna prim-ministru, totusi invitatia a fost lansata. In aceasta situatie, dna prim-ministru a decis ca la aceasta reuniune sa merg personal, alaturi de dl. ministru Tudorel Toader. Delegatia de maine la Cotroceni va avea doi membri ai Cabinetului, in speta ministrul de Finante si ministru de Justitie”, a precizat Eugen Teodorovici.

El a spus ca presedintelui Klaus Iohannis ii vor prezenta raspunsuri la intrebaruile pe care seful statului le are, „dar pe care le putea obtine si in sedinta CSAT de marti”.

Si Dancila anuntase ca rectificarea va fi adoptata, fara avizul CSAT

De altfel, Viorica Dancila anuntase la inceputul sedintei de Guvern ca rectificarea bugetara va fi aprobata, argumentul sau fiind ca Executivul „si-a indeplinit obligatia de a informa CSAT”.

„Guvernul nu va accepta ca drepturile romanilor la pensii, salarii sa fie periclitate de lupta politica. Am incercat sa il facem pe Klaus Iohannis sa inteleaga ca lupta politica nu poate afecta aceste drepturi. Mi-as fi dorit ca acest proiect sa fie obiectul, rezultatul unui consens intre Presedintie si Guvern.

Orice situatie complexa are cel putin o solutie. Solutia aleasa de guvern este sa mearga mai departe cu adoptarea rectificarii. Ne-am indeplinit obligatia de a informa CSAT”, a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

Totodata, Viorica Dancila a cerut si ea desecretizarea sedintei CSAT de ieri, solicitare facuta si de ministrul de Finante Eugen Teodorovici, afirmand ca a fost uimita de declaratia facuta de presedintele Iohannis.

„Pana la un punct pot intelege nemultumirea presedintelui de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit. Am primit cu uimire declaratia de ieri a presedintelui si pentru a nu exista niciun dubiu privind suspendarea sedintei CSAT e nevoie ca stenogramele sa fie desecretizate”, a subliniat Dancila.

Mentionam ca proiectul de rectificare nu aparea pe ordinea de zi a sedintei Guvernului, astfel ca a fost introdus pe ordinea suplimentara.

Recomandari