Grigore Cartianu, atac la Arafat: Baronul Urgenței, politrucul Raed Arafat, se comportă exact ca la Colectiv: iresponsabil-criminal!

0 59

Baronul Urgenței, politrucul Raed Arafat, se comportă exact ca la Colectiv: iresponsabil-criminal!

Atunci zicea că arșii nu trebuie trimiși în străinătate, că putem rezolva totul în spitalele din România.

Acum zice că nu trebuie să mergem la spital, că ne speriem degeaba. Mai are un pic și spune că gazul face bine la ten…

În comunicatul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Arafat încearcă să minimalizeze pericolul de îmbolnăvire a celor care au fost gazați pe 10 august în Piața Victoriei. Tenta comunicatului este de mușamalizare, în interes politic.

Arafat scapă însă un paragraf în care se dă de gol. Spre final, zice așa: „În ceea ce privește efectele pe care le are această substanță (CS) asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii și a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepția situației în care expunerea este una de lungă durată și, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spațiu închis și nu în aer liber”.

Aici e cheia: „cu excepția”!

Iar dintre cele două excepții invocate, una și jumătate au fost prezente în Piața Victoriei.

1. „… cu excepția situației în care expunerea este una de lungă durată”. Păi, pe 10 august expunerea a fost de foarte lungă durată, căci ne-au gazat continuu timp de 7-8 ore!

2. „… cu excepția situației în care expunerea are loc într-un spațiu închis”. Or, tocmai a explicat un medic că Piața Victoriei, fiind nconjurată de clădiri înalte, se comportă ca un spațiu semiînchis, iar gazele nu se risipesc ușor.

COMUNICATUL DSU

#Precizare privind efectele pe termen mediu și lung în cazul expunerii la gaze lacrimogene
În urma apariției unor afirmații despre efectele pe termen mediu și lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unitățile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în data de 10 august 2018, în Piața Viața Victoriei, la momentul utilizării substanțelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale.

În cursul zilei de astăzi, conducerea DSU a luat legătura cu fabricanții substanțelor utilizate, care au confirmat faptul că substanțele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene și internaționale. De asemenea, fabricanții au subliniat că astfel de substanțe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite și de alte forțe de ordine din Europa și din lume.

În ceea ce privește efectele pe care le are această substanță asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii și a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepția situației în care expunerea este una de lungă durată și, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spațiu închis și nu în aer liber.

Conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor și a feței la momentul expunerii și prin tratamente specifice iritării tegumentelor și a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă.

În concluzie, nu este necesară deplasarea populației către unitățile de primiri urgență pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piață și au fost expuse substantelor lacrimogene, decât în situația exceptională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultare unui medic”.

Recomandari