GRECO, anunt raspicat pentru Regimul PSD: „Nu renuntam la cererea de desfiintare a Sectiei Speciale”. Pana cand are Romania termen sa o desfiinteze

0 68

Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, anunta ca  GRECO nu va renunta la cererea ca autoritatile de la Bucuresti sa desfiinteze Sectia Speciala condusa de Adina Florea. Recomandarile nu sunt optionale, ci obligatorii si se poate ajunge chiar la sanctiuni, subliniaza oficialul GRECO.

„In primul rand, vreau sa amintesc, chiar daca nu stiu citatul exact, ceea ce a spus insasi doamna ministru al Justitiei din Romania, si sunt cu totul de acord cu ea, nici eu nu puteam sa spun mai bine: atunci cand esti membru al unui club, esti obligat sa respecti regulile acestuia.

Asadar, primul raspuns este ca regulile pe care le avem nu sunt reguli inventate la un moment dat de vreun functionar si atat. In al doilea rand, pentru a fi mai riguros din punct de vedere juridic, regulile si procedurile noastre sunt foarte limpezi si ele spun ca statele membre sunt obligate sa implementeze recomandarile si asta, subliniez, in intervalul de timp care este indicat”, a declarat Esposito intr-un interviu pentru ziare.com.

El a adaugat ca Romania ar putea sa primeasca santiuni daca nu respecta recomandarile GRECO.

„Noi putem creste presiunea prin emiterea rapoartelor de conformitate, facand asta regulat, ani la rand, si putem ajunge pana la emiterea unei declaratii de neconformitate, lucru care pana acum s-a intamplat doar in cazul Belarusului. Asta inseamna ca tara in ansamblu nu este conforma cu standardele anticoruptie.

Impactul negativ asupra tarii nu este deloc de neglijat: reputatia tarii este afectata, efectele negative se vad imediat in economie, iar societatea resimte toate acestea, in final.

In cazul Romaniei, nu suntem inca acolo, inca suntem departe, iar eu sunt optimist, gandindu-ma la ceea ce ministrul Justitiei a spus, ca va lua in seama recomandarile si ca le va trata cu seriozitate.

Nu ma indoiesc ca asa trebuie sa faca si astept sa ne ofere informatii cu privire la pasii pe care ii va urma pentru a implementa recomandarile.

Recurgerea la sanctiuni mi se pare, in acest caz, nu numai prematura, dar cred ca nu ar produce efectele dorite, pe care noi cu totii le dorim. In cele din urma, ceea ce vrem, pentru beneficiul poporului roman, este ca reformele si schimbarile necesare sa se intample”, a adaugat oficialul GRECO.

El a subliniat ca Sectia Speciala trebuie sa fie desfiintata.

„Noi ne mentinem pozitia, iar aceasta este una foarte clara: aceasta sectie trebuie sa fie desfiintata. GRECO a exprimat deja asta foarte limpede, nu se poate spune mai clar de atat. Recomandarea exista, iar noi vom monitoriza implementarea ei.

(…) Important este ca populatia Romaniei pare sa inteleaga foarte bine care sunt consecintele anumitor politici din sistemul judiciar, iar tot ce pot eu sa le transmit romanilor este ca munca pe care o facem noi are ca scop nu impunerea unor reguli de catre Consiliul Europei, ci, in ultima instanta, binele general al oamenilor.

(…) Neimplementarea recomandarilor, care trebuie sa nu mai continue, ci, dimpotriva, Romania sa se indrepte in directia corecta. Daca Romania va face asta, multe din problemele care exista in acest moment in tara se vor rezolva. Incurajez tratarea cu atentie a tuturor recomandarilor, asa cum ministrul Justitiei a promis, si aplicarea lor in detaliu”, a mai spus Esposito.

Oficialul GRECO a adaugat ca Romania are termen pana in iunie 2020 pentru a mplementa recomandarile.

„Iunie 2020, iar pana atunci asteptam ca autoritatile sa ne informeze cu privire la progresul implementarii”, a subliniat Esposito.

Recomandari