Grădina Zmeilor – un loc unicat în România. Galerie foto

Rezervația naturală de tip geologic și peisagistic Grădina Zmeilor este o arie protejată, monument al naturii, situată în județul Sălaj, în comuna Bălan. Se află la 10 km de orașul Jibou, în bazinul Almașului, pe teritoriul vestic al satului Gâlgău Almașului. Zona protejată se întinde pe o suprafață de 3 hectare.

1465457778-5771-ina-Zmeilor-Galgau-Almasului
Formațiunile geologice sunt alcătuite din gresii de Sânmihaiu, de culoare cenușii-gălbui. „Acestea s-au format prin acțiunile repetate ale aerului: îngheț-dezgheț, vânt, temperatură, prin acțiunile apei: spălare, șiroire și a proceselor gravitaționale: prăbușiri, surpări, desfășurate de-a lungul timpului.” (Agenția Regională pentru Protecția Mediului)

Legendele locului sunt și aici dintre cele mai frumoase, încercând să spună povestea din spatele fiecărei formațiuni stâncoase, explicând asftel denumirile pe care acestea le au.

Într-una din legense se spune ca „în Gălgău Almașului era sălașul unor zmei hapsâni, care furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte. După ce l-a învins, a găsit soarele și l-a aruncat sus pe cer. Ceilalți zmei care veniseră să îi dea o mână de ajutor ortacului lor au fost orbiți de strălucirea neașteptată, iar una dintre fetele furate de zmei, eliberată de voinic, a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformați în stane de piatră încremenite pentru vecie.” (romanialibera.ro)

Zmeii contasteaza placut cu dealurle molcome ale Salajului
O altă legendă povesteste despre stânca botezată de localnici „Fata Cătanii”.  Se spune că „o fată din sat s-ar fi îndrăgostit de un soldat împărătesc. Fata ar fi vrut să fugă cu iubitul ei în lume, însă ar fi fost blestemată de mama sa și s-ar fi transformat astfel în stâncă. Practic, fiecare stâncă din Grădina Zmeilor are propria legendă, indiferent că formațiunea de piatră poartă numele de Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Soldații, Eva, Căpitanul sau Dorobanțul.” (romanialibera.ro)

Cele mai spectaculoase stânci sunt denumite Zmeul și Zmeoaica și de pe terasa de deasupra lor, se pot vedea toate stâncile.

1465457784-7424-Gradina-Zmeilor-3foto: lumeamare.ro

1465457791-6813-dsc07670

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *