FOTO+VIDEO. De astăzi, România are avioane de luptă F-16, de fabricație americană

0 75

Ministerul Apărării Naționale al României primește astăzi primele șase avioane de luptă F-16, de fabricație americană. Acestea sunt cele mai performante avioane de luptă din întreaga istorie a Armatei Române.

Evenimentul a fost anunțat marți seară, pe Internet, de ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

„Primele şase aeronave F 16 Fighting Falcon care poartă pe fuselaj însemnul tricolor al Forţelor Aeriene Române vor fi preluate oficial din Portugalia mâine, 28 septembrie. Deşi ezit să folosesc cuvinte mari, atunci când vorbesc despre achiziţii, fie ele şi majore, trebuie să spun că mâine va fi o zi cu adevărat istorică pentru România şi armata sa”, a scris ministrul Motoc pe Facebook.

Ceremonia oficială de predare către România a primelor șase avioane F-16 se desfășoară la baza aeriană Monte Real din Portugalia, acolo unde s-a instruit, până acum, și primul detașament de militari din Forțele Aeriene Române care vor pilota aceste aeronave.

F-16 sunt avioane de luptă produse de compania americană Lockheed Martin. Din motive financiare, România a decis să cumpere aeronave F-16 second-hand, din Portugalia, deși a avut la dispoziție și o ofertă de a cumpăra avioane F-16 noi, direct din SUA.

Celelalte oferte pe care le-a avut la dispoziție partea română, înainte de a decide achiziția, au fost pentru avioane Gripen, produse de firma suedeză Saab, și pentru avioane Typhoon, produse de grupul european Eurofighter.

Recomandari