Florin Iordache, despre Ordonanța de Urgență prin care PSD vrea să îi dea termene lui Iohannis de revocare și numire a unor miniștri: Va avea fi 3-5 zile pentru a semna revocarea și 5-6 zile pentru numire

0 49

Ordonanța de Urgență care îl va obliga pe președinte să îi revoce sau să îi numească pe miniștri într-un anumit interval de timp va prevedea un termen de 3-5 zile pentru revocare și un termen de 5-6 zile pe care șeful statului îl va avea la dispoziție pentru a accepta propunerile premierului pentru numirea unor miniștri, a declarat luni seară deputatul PSD Florin Iordache. El a precizat că Ordonanța va fi adoptată cel târziu săptămâna viitoare.

Fostul ministru al Justiției Florin Iordache a declarat, la Antena 3, că prin acestă Ordonanță de Urgență PSD vrea „să oprească bătaia de joc din partea președintelui Klaus Iohannis”.

El a precizat că acestă Ordonanță de Urgență va completa Legea 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului, iar la acest act normativ lucrează „colegi din parlament și din guvern”.

Florin Iordache a vorbit și despre termenele pe care președintele le va avea pentru a accepta propunerile premierului: 3-5 pentru revocare și 5-6 zile pentru numirea unur miniștri.

„Bătaia de joc trebuie să înceteze. Iohannis își bate joc de guvern și dorim să oprim această bătaie de joc. Vrem ca președintele să aibă un termen în ceea ce privește revocarea, demisia și numirea miniștrilor. Vrem ca în acestă ordonanță să precizăm un termen de 3-5 zile în care președintele să fie obligat să semneze decretul de revocare și cererea de demisie. Și, după ce consulta mapa profesională, să aibă un termen rezonabil de 5-6 zile în care să accepte propunerea de numire a ministrului”, a declarat Florin Iordache.

Întrebat când va fi adoptată această ordonanță, Iordache a răspuns: „Dacă în această săptămână nu se poate da, să fie săptămana viitoare”.

Anunțul privind intenția de adoptare a unei astfel de ordonanțe a fost făcut duminică seară de Lia Olguța Vasilescu.

Președintele PSD Liviu Dragnea declara anterior, duminică, după ședința CEx-ului PSD, că partidul mai așteaptă „puțin” în ceea ce privește amânarea numirii de către președintele Iohannis a miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării, afirmând că șeful statului ar trebui să spună totodată și de ce refuză numirile de ambasadori.

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, pe 21 ianuarie, o nouă scrisoare lui Klaus Iohannis în care îi cere să-i numească la Dezvoltare şi Transporturi pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, afirmând că ea beneficiază de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din guvern.

Preşedintele Iohannis îi transmisese anterior premierului o scrisoare în care explica de ce a refuzat numirile, precizând că documentaţia care însoţeşte propunerile de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici la Dezvoltare şi Transporturi este incompletă. Şeful statului susţine că documentaţia e incompletă, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situaţia judiciară a unei persoane.

În acest context, secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu a anunţat că va sesiza la CCR această situaţie.

Recomandari