Florin Cîţu: „România îşi poate acoperi necesarul de finanţare pentru 5 luni. Deficitul bugetar ar putea depăşi 5%”

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a dezvăluit că România are capacitatea de a se finanța timp de cinci luni, însă deficit bugetar ar putea depăși 5% din produsul intern brut din cauza crizei economice declanșate de coronavirus.

România poate acoperi necesarul de finanțare pentru 5 luni

Starea de urgență a fost decretată în 16 martie în România, iar după două săptămâni țara noastră va atinge 2000 de cazuri și va intra în scenariul 4 de epidemie.

În aceste condiții, Guvernul a aprobat un pachet de măsuri în valoare de 3% din PIB, printre care garantarea liniilor de credit și subvenționarea costurilor cu împrumuturile pentru IMM-uri sau la majorarea bugetului pentru sănătate şi acordarea de ajutoare pentru şomaj tehnic.

Un milion de șomeri vor costa statul român 4 miliarde de lei pe lună, a anunțat Cîțu.

Suntem pregătiţi să susţinem măsura privind şomajul tehnic pentru mai mult de o lună„, a mărturisit Cîțu, care a explicat că România ar putea face față timp de cinci luni din punct de vedere financiar unei situații de criză.

Extrem de important, România s-ar putea împrumuta de la FMI pentru a face față cheltuielilor, așa cum s-a întâmplat la Criza din 2008, însă momentan nu ar fi cazul, a anunțat ministrul.

„Obiectivele pe termen scurt sunt finanţarea deficitului existent, plata pensiilor şi salariilor şi a cheltuielilor medicale, desigur, şi există finanţare pentru ele. Rezerva de finanţare acoperă puţin peste cinci luni”, a concluzionat Cîţu.

Acesta a mai menţionat că Ministerul Finanţelor „înregistrează deja o diminuare a veniturilor la buget şi, deşi nu a precizat care va fi noua ţintă de deficit, a spus că va depăşi 5% din PIB”, conform Reuters.

1 milion de români ar putea rămâne șomeri în următoarele luni din cauza crizei financiare care ar putea lovi țara noastră.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More