Florin Călinescu: Când o văd pe madam Andronescu că glăsuieşte, după 27 de ani, despre învăţământ, mi se face rău!

0 57

Florin Călinescu și-a exprimat părerea în legătură cu sistemul de învățământ din România și felul în care sunt educați și influențați tinerii. Actorul nu este de acord cu sistemul de învățământ din țara noastră, dar nici din alte țări fiindcă, din punctul lui de vedere, nu dă șansa tinerilor să facă ceea ce le place. Aceștia sunt mai degrabă influențați de ideea de a avea o situație financiară bună.

„Da, asta este o imbecilitate a sistemului de învăţământ care în general e imbecil, nu numai în România, ci peste tot. Este criminal ce se întâmplă! Peste orice parcă poţi să treci cu vederea, dar în această ţară să nu ai grijă de învăţământ, de sănătate, de câteva autostrăzi şi de turism, mi se pare… Da, genul acesta de învăţătura mi se pare o crimă. Pe plan mondial nu creează decât slugile unor sisteme care vor profit. Niciun copil nu este încurajat să aibă iniţiativa! Este împins cu forţa într-o bancă, să înveţe ceea ce au nevoie naţionalele, transnaţionalele şi aşa mai departe. Şi toată lumea urlă la aceşti copii să facă una şi alta ca nişte corporaţii să scoată profit”, a apus Florin Călinescu.

Florin Călinescu susține decizia luată de actorul Dragoș Bucur și de soția acestuia, Dana Nălbaru, de a-și retrage fiica de la școală. Aceștia au optat pentru integrarea sa într-un sitem de învătământ nou, care are la acest moment destul de puțini adepți. Este vorba despre un sistem home schooling, care permite copilului să descopere ceea ce-i place, fără constrângeri și fără reguli impuse, mai ales că nu i se acordă note sau calificative.

„Când sistemul se va apleca asupra copilului, atunci mai vorbim. Din cauza asta sunt de acord cu ce-au făcut Dragoş Bucur şi cu nevastă-sa! Copilul are toate instrumentele să depisteze la 6-7 ani ce vrea să se facă şi ce-i place. Şi chiar şi un adult de vârsta mea acceptă cu greu să mănânce ce nu-i face plăcere sau să facă ce nu-i place. Ei bine, această fiinţă mică este atât de curată în mintea ei, încât este atentă numai la ceea ce i-ar plăcea! Un copil care-i cere lui Moş Crăciun o bicicletă, nu-i cere un vapor sau o rachetă de pe cer! Cere exact ceea ce ştie el că ar putea să stăpânească. Copiii ştiu mai multe decât noi! E nevoie de acel sistem care să depisteze precoce ceea ce poate să facă un individ. Dacă nu e savant, e ok, dacă nu e geniu, e ok, dacă nu e pictor nu ştiu de care, e ok. Ştiţi cum râdem atunci când mergem în vizită la prieteni şi copiii lor spun că vor să se facă miliţieni, pompieri? Ei percep lucrurile în mod fermecător”, a mai spus actorul, potrivit life.ro.

Actorul face referire și la faptul că sistemul de învătământ permite unui număr uriaș de studenți să termine o facultate, însă locurile de muncă sunt insuficiente pentru a le oferi posibilitatea de a lucra în domeniul ales. În acest context, o aduce în discuție și pe Ecaterina Andronescu, senator PSD.

„Imbecilitatea sistemului nostru este incomensurabilă. La fiecare nou ministru, la schimbarea de putere, se mai schimbă ceva şi în învăţământ! Când o văd pe madam Andronescu că glăsuieşte, după 27 de ani, despre învăţământ, mi se face rău! Ce s-a întâmplat? Când am dat eu la teatru erau 8 locuri de băieţi şi atâţia terminam! Astăzi, fiecare universitate din ţară, inclusiv alea făcute pe genunchi, la ţară, au făcut şi nişte secţii (unde dracu’ s-au acreditat şi de ce?) ca să producă mii de actori pe an, fără să aibă responsabilitatea viitorului lor”, a adăugat acesta.

Recomandari