Felicitari! Tanar din Buzau a obtinut o medalie la Olimpiada Internaţională de Astronomie din China

Cristian Ardeleanu, elev la Şcoala nr. 11 din Buzău, a obţinut locul trei şi medalia de bronz la junior la Olimpiada Internaţională de Astronomie care s-a desfăşurat în perioada 27 octombrie – 4 noiembrie, în China. Cristian a fost coordonat de profesorii Ilie Dănuţ şi Ticuţa Iftime.

La olimpiadă, echipa României a fost formată din trei juniori şi patru seniori şi se va întoarce acasă cu trei medalii de bronz, una dintre ele fiind obţinută de buzoianul Cristian Ardeleanu.

Cristian Ardeleanu „colecţionează“ diplome şi medalii de la începutul ciclului gimnazial. Prima realizare a fost în clasa a cincea, când a obţinut premiul al doilea la Olimpiada Naţională de Matematică.

În 2016, în clasa a şasea, buzoianul a atins performanţa de a obţine două medalii de aur, la Olimpiadele Naţionale de Matematică şi Fizică. Ulterior, elevul Şcolii nr. 11 s-a întors cu o altă medalie, de bronz, de la Olimpiada Naţională de Informatică.

Încă de când avea 5-6 ani, Cristian citea enciclopedii despre natură, geografie, istorie şi mai ales despre cosmos. Pasiunea pentru ştiinţele exacte a început să-l cuprindă pe Cristian din ciclul primar, când participa la multe concursuri, la îndemnul învăţătoarei Maria Puşcaragiu. A avut norocul să ajungă apoi în grija profesoarei de matematică, Mihaela Chirac, şi a profesoarei de fizică, Ticuţa Iftime, care l-au ghidat pe copil către performanţă.
„Cristian învaţă cu uşurinţă şi de aceea el nu trebuie să lucreze permanent. Ceea ce face este foarte bine realizat. El nu începe să realizeze ceva dacă mai întâi nu analizează şi nu găseşte calea de rezolvare. Este profund în tot ceea ce face“, spune Ticuţa Iftime, profesoara de fizică de la Şcoala nr. 11 Buzău.

Olimpicul de 14 ani îşi îmbunătăţeşte bagajul de cunoştinţe la Centrul de Excelenţă de la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu“ din Buzău. Aici, beneficiază de îndrumare din partea profesorului Dănuţ Ilie, de la Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman“, care se ocupă de pregătirea lotului elevilor care merg la olimpiada naţională de astronomie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *