Felicitari! Elevi români, premiați de NASA și MIT

0 54

Nouă performaţă a elevilor români. O echipă de cinci elevi ai unui liceu din Timișoara a câştigat un concurs organizat de NASA şi prestigioasa universitate MIT. La competiția virtuală Zero Robotics, desfășurată la Amsterdam, tinerii au cucerit locul întâi cu un cod creat pentru a mișca, în timp real, sfere de pe Stația Spațială Internațională.

Echipa din Timișoara a fost cea mai bună din cele 10 care s-au confruntat la acest concurs. Munca depusă de cei 5 elevi în ultima jumătate de an s-a redus la cele 3 minute cât a durat ultima etapă.

Miruna Grigoraș, elevă în clasa a XII-a la liceul „Grigore Moisil”: Toți tremuram, stăteam pe scaune înțepeniți. Iar apoi, în timp ce așteptam să ajungă rezultatul final care întârzia până se făcea transmisiunea de la ISS la Pământ.

Emanuel Covaci, elev în clasa a XII-a la liceul „Grigore Moisil”: „Minutele jocului în care am privit cum roboții noștri se mișcă pe Stația Spațială au fost cele mai grele minute din viața mea. Era foarte multă emoție să vezi cum se mișcă roboțeii tăi și ținând cont că de acel meci depindea câștigarea competiției”.

Concursul a avut loc în Statele Unite ale Americii și a fost transmis live și în Olanda și Australia. Echipa a mers în Olanda, iar la întoarcerea acasă a fost așteptată cu emoții de părinți.

Câștigătorii nu au primit premii în bani, însă experiența trăită în Olanda este unică.

Sebastian Maleș, elev în clasa a X-a la liceul „Grigore Moisil”: „Noi am contribuit cu ceva care a rulat acolo în spațiu. Îi așa un sentiment foarte greu de recreat”.

În plus, au primit diplome şi au recunoaşterea întregii comunităţi de cercetători din domeniu. În finala ZeroRobotics s-au calificat 18 echipe.

Competiţia a fost împărţită în două concursuri – la unul au participat zece echipe, la celălalt, opt. Trei dintre ele au fost din România: două din Timișoara și una din Piatra Neamț.

Recomandari