The news is by your side.

Fără iaurturi cu fructe în alimentaţia copiilor. Studiu pe 61 de produse din comerţ

0 2

Specialiştii de la Protecţia Consumatorilor trag un nou semnal de alarmă: 61% din iaurturile cu gust de fructe din comerţ conţin arome sintetice şi prea puţin fructe! Studiul Asociaţiei Pro Consumatori a fost efectuat pe 61 de iaurturi cu adaosuri din comerţ pentru a atrage atenţia asupra conţinutului ridicat de zaharuri şi de aditivi alimentari din aceste produse.

Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri (iaurt, bucăți de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale), iar cantitatea de zaharuri per unitatea de vânzare variază între 7 grame şi 55,2 grame, adică între o linguriţă şi jumătate de zahăr şi 11 linguriţe de zahăr, atrag atenţia experţii APC, în studiul realizat. Cifrele sunt îngrijorătoare în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să consumăm, pe durata unei zile întregi, cel mult 50 de grame sau echivalentul a 12 linguriţe.

În comunicatul transmis Ştirile TVR, se mai atrage atenţia că în cele 61 de iaurturi cu adaosuri analizate s-au identificat 18 aditivi alimentari, printre care arome sintetice (în cazul a 61% din produsele analizate), aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, etc.

La doar 28% dintre iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe şi legume (morcov negru, sfecla rosie), iar la 24% dintre produsele analizate s-a folosit concentrat de morcov negru şi la 17% s-a folosit sfecla roşie.

Având în vedere atât cantitatea mare de zahăr conţinută, cât şi compoziţia nespecifică, încărcată din punct de vedere chimic, nu recomandam ca acest tip de produs să facă parte din alimentaţia copiilor. Consumul excesiv de zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății, a declarat preşedintele APC, Costel Stanciu.

Studiul a fost realizat pe 61 tipuri de iaurt cu adaosuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), cu gramajul cuprins între 100g și 320g, în cadrul campaniei de informare ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”.

Loading...