Explicatia stupida a lui Tariceanu despre cresterea inflatiei

2

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că nivelul inflaţiei, care în momentul de faţă „nu este unul nesemnificativ”, va scădea în cea de-a doua parte a anului, menţionând că factorii care au generat-o se vor „resorbi”.

„În momentul de faţă sigur că nivelul inflaţiei nu este unul nesemnificativ, dar au existat o serie de analize şi prognoze care indică exact acest lucru, adică nivelul de inflaţie atins în aprilie se înscrie exact pe tendinţa care a fost anticipată şi care arăta ca maximul inflaţiei să fie atins în luna aprilie, după care urmează o domolire, pentru că factorii care au generat inflaţia se vor resorbi”, a precizat Tăriceanu, la Parlament.

El a admis că inflaţia a crescut şi în urma majorării substanţiale a salariilor, scrie agerpres.ro.

„FACTORII CARE AU GENERAT INFLAŢIA SUNT DE DOUĂ CATEGORII ŞI AM VĂZUT O SUBLINIERE DESTUL DE PUTERNICĂ A FAPTULUI CĂ SUNT INFLUENŢE EXTERNE, LEGATE DE ANUMITE PREŢURI LA PRODUSE ENERGETICE Ş.A.M.D., CÂT ŞI O SERIE DE FACTORI INTERNI. SIGUR CĂ O CREŞTERE SUBSTANŢIALĂ A SALARIILOR A DUS LA O ALIMENTARE A CREŞTERII CONSUMULUI ŞI, ÎN PRINCIPAL, A CERERII PE PIAŢĂ, CARE POATE SĂ SE TRADUCĂ ÎNTR-O CREŞTERE TEMPORARĂ A INFLAŢIEI. EXPECTAŢIILE INFLAŢIONISTE SUNT DE SCĂDERE CĂTRE RESTUL ANULUI, CÂND INFLAŢIA SE VA ÎNSCRIE ÎN LIMITE CARE SUNT ABSOLUT NORMALE”, A SUSŢINUT TĂRICEANU.

ÎNTREBAT DACĂ STATUL AR TREBUI SĂ INTERVINĂ PENTRU STOPAREA INFLAŢIEI, PREŞEDINTELE SENATULUI A RĂSPUNS NEGATIV. „NU AŞ SUSŢINE NICIUN FEL DE MĂSURĂ ADMINISTRATIVĂ, NU PUTEM SĂ CONTROLĂM PREŢURILE, DIN CONTRĂ, PREŢURILE, PE MĂSURĂ CE SUNT LIBERALIZATE, AU UN ANUMIT IMPACT ÎN ECONOMIE”, A MAI PRECIZAT TĂRICEANU.

Loading...