EXEMPLU! O bătrână din Vaslui cu pensie de 600 de lei, a ridicat un monument închinat eroilor din Al Doilea Război Mondial: „Aveam 10 ani când am văzut ororile făcute de ruși la noi în sat”

0 24
Din pensia de 500 de lei, o bunică a donat 10 mii de lei pentru CatedralaMântuirii Neamului. O altă bunică face un gest la fel de impresionant, care o aduce în atenția presei. Mama Marghiolița, la cei 86 de ani, are o pensie care depășește cu puțin 600 de lei. Cu toate acestea, bătrâna din Vaslui a reușit să ridice un monument de peste 100 de milioane de lei. Asta în timp ce autoritățile române nu au fost în stare să reabiliteze un monument, ridicat tot în memoria soldaților români care au pierit în Primul Război Mondial, din orașul Ismail, din Ucraina.
Ce-i drept, au ajutat-o și nepoții cu bani. Dar acum toți sunt mândri de crucea ridicată în memoria eroilor români căzuți în Al Doilea Război Mondial, informează observator.tv.
La 21.06.1941 a început războiul, urmând zile și nopți de groază… Iunie, 1941, un regiment românesc se îndrepta spre zona Țiganca pentru a intra în bătălie împotriva rușilor. În stânga Prutului, un avion rus l-a distrus în întregime. Reprezintă doar unul dintre motivele pentru care Mama Marghiolița, așa cum o știu localnicii, a vrut să ridice monumentul.
„În timpul războiului, când eram de 10 ani, în 44, când s-a instalat armata rusească în sat la noi, a prins mulți nemți. Și i-a strâns pe toți grămadă în fața satului și i-a așezat la rând, i-au pus să sape groapa, asta am văzut cu ochii mei. Când i-au împușcat, au căzut singuri în groapă”, își amintește bătrâna.
Alți tineri din localitatea natală a Mamei Marghiolița au pierit pe diferite câmpuri de bătalii, de la Stalingrad până în Munții Tatra. În memoria tuturor, bătrâna a făcut un efort incredibil și a ridicat monumentul de pe marginea șoselei, între Fălciu și Copăceana.
– A fost greu să…?
-A fost cam greu. Nu-mi pare rău, cum să-mi pară rău? Nu, am pus cu toată inima și cu toată dragostea.
Un alt monument, ridicat tot în memoria soldaților români care au pierit în primul război mondial, a fost reabilitat în această toamnă de autoritățile ucrainene din orașul Ismail, din fonduri proprii. Monumentul „Vulturul”, astăzi un simbol al comunității române din sudul Ucrainei, ajunsese într-o stare avansată de degradare.
Recomandari