EXCLUSIV! CUM A FOST O „BADANTĂ” PĂCĂLITĂ LA BANI ŞI ALTE DREPTURI. RECOMANDĂRI

0 31

Nu întotdeauna familiile angajatoare sunt corecte iar acum vă prezentăm un caz concret unde contractul de muncă nu a fost respectat

Cazul s-ar putea repeta şi în alte ţări, unde îngrijitoarele românce angajate la diferite familii cu contract de muncă în regulă se pot izbi de lucruri nedorite. Vă prezentăm păţania unei „badante” din Italia, care este angajată la o familie în zona oraşului Vittorio Veneto din provincia Treviso, regiunea Veneto. Maria S., ne-a contactat şi a mărturisit în exclusivitate pentru noi ce i s-a întâmplat.

Femeia, destul de experimentată, trecută uşor de 60 de ani dar în putere, este angajată ca „badantă” la o familie de italieni pentru a avea grijă de o bătrână, aşa cum multe alte românce sunt angajate. Are un contract de muncă legal cu toate drepturile şi obligaţiile stipulate în el de peste un an de zile.

Maria S. s-a dus zilele trecute la ACLI unde are contractul pentru a cere un extras de cont. Nu mică i-a fost mirarea când a descoperit ceva ce a înfuriat-o pe bună dreptate. Ei bine, ea primea lunar că aşa i-a zis familia, 900 de euro net. Numai că socoteala ştiută de ea nu s-a potrivit cu realitatea ascunsă de angajatorii săi, respectiv familia italiană. Conform fluturaşului de plată (busta paga, în limba italiană) ea ar fi trebuit să primească sume diferite, adică într-o lună 930 de euro, în alta 950 chiar şi aşa mai departe. Femeia a descoperit deci că salariul asigurat de familia italiană îi este dat cu sumă fixă, aceea de 900 de euro. În mod corect, ar fi trebuit să primească exact ce scria pe fluturaş. Poate că 30 de euro ascunşi de italieni lunar sau 50 nu înseamnă mult pentru unii însă într-un an se strâng sute şi în mai mulţi ani aceste sume neacordate se transformă în mii. Deci dacă i s-a spus că salariul ei e 900 euro salariu lunar fix, a fost o incorectitudine din partea familiei angajatoare. Ce era trecut peste, românca nu a primit, deşi era dreptul ei.

Maria S. lucrează conform contractului 52 de ore săptămânal la care în mod normal s-ar fi adăugat două ore de libere zilnic plus o zi şi jumătate de liber la finalul fiecărei săptămâni. Aici s-a trecut cu vederea, a lăsat de la ea toate acestea, pentru că la mica înţelegere verbală a înţeles că bătrâna nu avea cu cine să stea decât tot cu „badanta”. Nu a primit însă nici măcar un cent în plus pentru toleranţa ei. A acceptat compromisul cu sufletul şi mila faţă de bătrâna de care trebuia să aibă grijă. Nici „mulţumesc” nu i-au spus. Acum însă, descoperind că a fost înşelată la bani, le-a impus italienilor să-i acorde absolut toate orele libere şi acea zi şi jumătate de la finalul săptămânii. Cei de la ACLI (Associazione Cristiane Lavoratori Italiane) i-au dat dreptate româncei.

Contactat telefonic, domnul Radu Nicolae a ascultat problema cu atenţie şi a confirmat ce au spus cei de la ACLI. Însă el a insistat să fie toate româncele îngrijitoare din Italia atente la contract şi să nu semneze niciodată demisii pentru că îşi pierd şomajul ulterior la care au dreptul după perioada minimă necesară de derulare a unui contract. Ba mai mult, el a atenţionat româncele care au asemenea contracte să apeleze la oameni în domeniu cu cunoştinţe tehnice clare care să vadă exact despre ce e vorba şi să le îndrume corect.

Nu trebuie ca româncele ce sunt îngrijitoare la familii să se teamă de şantajul psihic la care anumiţi angajatori, familii italiene, apelează, dacă există un contract, gen „dacă nu îţi convine chemăm pe alta”. Nimeni nu e obligat să semneze acte care pot păcăli persoana angajată. Mulţi din românii care trăiesc în diaspora ştiu că la magazin, fără o monedă de 1 cent sau 2 cenţi nu poţi cumpăra nimic. Atunci hai să ne ştim drepturile şi să le cerem cu mult curaj, mai ales când există un contract legal la mijloc. Autorităţile italiene sunt foarte stricte cu angajatorii care încalcă legea deci, cel mai bine e să existe curaj pentru a cere fiecare drepturile stipulate în actele aferente.

Recomandari