Europarlamentar german: În România, MCV rămâne necesar. În 12 ani nu s-a schimbat nimic. Autoritățile au fost generoase doar în promisiuni, nu și în punerea lor în practică

0 51

Europarlamentarul german Markus Ferber, membru al grupării popularilor europeni, este de părere că România trebuie să rămână sub monitorizare în ce privește combaterea corupției și independența sistemului juridic. Acesta a declarat, miercuri, înt-un interviu pentru Agerpres, că până acum autoritățile au fost generoase doar în promisiuni, nu și în punerea în practică a măsurilor atât de necesare românilor.

“Multe dintre promisiunile pe care le-am auzit noi, europenii, dar și eu, personal, înainte de aderarea României la UE acum 10 ani, au fost implementate numai pentru a îndeplini cerințele UE, după care multe demersuri s-au oprit, unii oameni au fost înlocuiți și efectul este că în România încă nu există o administrație care să le livreze cetățenilor, așa cum trebuie, servicii de calitate și conforme cu legea. (…) Nu cred că trebuie să existe un calendar privind MCV. Criteriile sunt cele care contează. Câtă vreme criteriile nu sunt îndeplinite, așa cum am văzut săptămâna trecută, nu se întrevede un final al MCV”, a spus acesta.

Aflat în vizită la București, Ferber, cunoscut pentru o serie de luări de poziție severe la adresa , a mai  declarat că, față de precedenta sa vizită, acum 12 ani, nu s-a schimbat nimic și i-a îndemnat pe politicienii români să înțeleagă că lupta împotriva corupției este baza unui sector public funcțional de care vor beneficia cetățenii.

“După alegerile din decembrie și după evenimentele recente, când noul Guvern a emis niște ordonanțe de urgență peste noapte, iar oamenii s-au opus, am considerat că este oportun să vin și să îmi folosesc contactele pentru a vedea cum poate fi întărită societatea civilă.

De la prima mea vizită în România, acum 12 ani, și momentul acesta… nu s-a schimbat nimic”, a punctat acesta.

“Sper și că politicienii înțeleg că lupta împotriva corupției înseamnă punerea bazelor unui sector public funcțional și că asta nu trebuie făcut pentru Bruxelles. De aceea sunt aici, ca să le acord susținere celor care lucrează la asta în societatea civilă. Le spun, le spunem ce am spus și acum 12 ani: nu o faceți pentru noi, ci pentru voi”, a conchis europarlamentarul german.

Recomandari