Ești de acord? Fumatul INTERZIS în autoturismele private în care se află copii sau femei însărcinate

0 28

În urma unei propuneri făcute marti la comisia de sanatate din Camera Deputatilor de presedintele Asociatiei “Mame pentru Mame” si pe care deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, fumatul într-o mașină în care se află un copil sau o femeie gravidă ar putea fi interzis.

Avand in vedere expunerea crescuta la substantele toxice din fumul de tutun, in conditiile restrictive din punct de vedere al ventilatiei, specific autovehiculelor, dar si imposibilitatea minorului si a fatului nenascut de a se apara in fata acestor agresiuni, este datoria morala si legala a adultilor sa ii protejeze”, spune Ana Maita, sefa asociatiei, citată de hotnews.ro.

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a anuntat ca isi va insusi acest amendament, cu care majoritatea membrilor comisiei de la toate partidele s-au declarat de acord de principiu.

Propunerea a avut loc in contextul in care au avut loc dezbateri generale pe marginea proiectului prin care s-ar permite din nou fumatul in spatii special amenajate si care ar redefini spatiul public inchis, relaxand astfel legea antifumat. Proiectul va primi un raport saptamana viitoare la comisia de Sanatate, insa deputatii de la toate partidele politice s-au declarat impotriva acestui proiect.

Si liderul PSD Liviu Dragnea a sustinut marti ca nu este de acord cu modificarea legii antifumat.

“Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa scapam de acest viciu pagubos”, a spus Dragnea, inainte de a adauga: “Pozitia mea e foarte clara, legea trebuie sa ramana nemodificata. Aceasta lege nu va fi modificata”.

În altă ordine de idei, deputatul PNL Daniel Fenechiu a dorit să schimbe legea fumatului care să permită înființarea de cluburi de fumători, astfel că în orice restaurant sau bar s-ar fi reintrodus fumatul.

Pe Facebook, Daniel Fenechiu a scris: „GAME OVER ?

Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor- camera decizionala in materia legislatiei sanatatii, a emis raport negativ la propunerea mea de modificare a legii pentru combaterea efectelor fumatului…Probabil, marti, Camera Deputatilor va respinge propunerea…

Nu pot sa spun ca nu incerc un regret…Atat ca om, cat si ca om de drept…Regret ca talibanismul si generalizarea au reusit sa infranga libertatea individuala si dreptul la asociere…Apreciez ca inacceptabil ca altii decat proprietarii sa stabileasca ca un spatiu privat devine spatiu public prin efectul legii, doar pentru ca are mai mult de doi pereti si un tavan/acoperis…La fel de inacceptabil mi se pare, sa nu poti sa dai unui spatiu destinatia de spatiu de fumat..Nu vorbesc de spatii publice…Nu vorbesc de restaurante…Nu vorbesc de spatii de recreere, de divertisment..Vorbesc, pur si simplu de spatii private, carora proprietarii vor pur si simplu sa le dea o destinatia de club al fumatorilor sau spatiu de fumat…

* * *
Nu vreau sa se fumeze in spatiile publice, în restaurante, în locurile cu fluxuri de oameni..Dar, va intreb: cu ce v-ar deranja daca ar functiona si cluburi ale fumătorilor? In care evident nu ar intra decat fumători..Nu minori, nu nefumatori…Va place sa vedeti grupuri de oameni in fata mall-ului sau clădirilor de birouri, iarna la minus 10 grade? Ce credeti ca cred minorii care îi văd stand la o țigară în ger?

Una peste alta eu respect legea..Fumez acasa si acolo unde e permis..Chiar ma gandesc sa renunț la fumat..Dar nu pentru ca asa vor altii…
*. *. *

Una peste alta, legea trebuie respectata…Ne place sau nu..Ideea de respectare a legii nu exclude demersurile de modificare, acolo unde legea ni se pare ca este justa..
GAME OVER SAU NU ?”

Recomandari