După mai bine de 9 luni de guvernare tehnocrată se pare că lucrurile sunt pe cale să se așeze pe scena politică din România. Chiar dacă Partidul Social Democrat a fost în continuare crunt lovit de către DNA și de diverse scandaluri interne, cum ar fi cel cu Valeriu Zgonea, este din ce în ce mai clar că are prima șansă să revină din toamnă la guvernare.

În condițiile în care șeful PSD, Liviu Dragnea, are o condamnare definitivă la închisoare cu suspendare și social democrații păreau că intră în degringoladă, alegerile locale au demonstrat că nu este tocmai așa. Social democrații au câștigat pe toate fronturile și au dat semnalul pentru lupta electorală din toamnă.

Principalul opozant al PSD pare a fi în această perioadă mai degrabă flagelul corupției decât Partidul Național Liberal care nu a reușit să demonstreze electoratului că reprezintă o alternativă viabilă pentru guvernare. Vorbim de electoratul nehotărât, acela care a ieșit la vot și l-a întors din drumul către victorie pe Victor Ponta. Dacă în cazul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, românii din străinătate s-au mobilizat exemplar și au produs o stare de efervescență aproape unică, acum aceștia dau cu tifla votului prin corespondență care ar fi trebuit să-i ajute pe tehnocrați să mobilizeze alegătorii din afara țării.

În condițiile în care până acum s-au înscris în registrul electoral aproximativ 3000 de români din Diaspora, este puțin probabil ca aceștia să se mobilizeze în toamnă pentru a stopa accederea PSD la guvernare. Dacă mai punem la socoteală faptul că guvernul tehnocrat nu a avut nici timpul și pe alocuri nici capacitatea de produce schimbări vizibile atunci este puțin probabil ca vreun partid să poată face față cu adevărat PSD la alegerile parlamentare.

Chiar unii reprezentanți PSD au declarat, zilele trecute, că principalul obiectiv al acestui partid ar trebui să fie nu câștigarea alegerilor ci obținerea a 50 plus 1 din voturi, rezultat care le-ar asigura din start conducerea țării.

Cum alternative politice viabile încă nu există, urmează să vedem la lucru încă un guvern PSD. Asta în cazul în care pe scena politică din România nu se vor petrece turbulențe cu adevărat majore.