Erdogan amenință că deschide granițele migranților care vor să vină în Europa

0 70

Președintele turc Recep Erdogan a amenințat, vineri, că va deschide granițele Turciei pentru ca migranții ilegali să poată ajunge în Europa, ca răspuns după ce Parlamentul European a votat înghețarea temporară a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, relatează AFP și Reuters.

„Ascultați-mă și luați aminte, dacă veți continua în acest fel, atunci granițele se vor deschide”, a declarat Erdogan într-un discurs pe care l-a ținut la Istanbul, vineri, referindu-se la votul recent al Parlamentului European, potrivit AFP. „Nici eu, nici poporul meu nu vom fi afectați de aceste amenințări deșarte. Nu contează nici dacă ar fi fost un vot în unanimitate (al Parlamentului European)”, a adăugat Erdogan, citat de Reuters.

Erdogan a lansat aceste declarații la un congres dedicat „justiției pentru femei”, care are loc la Istanbul.

În martie anul acesta, amintește AFP, Ankara și Bruxelles au încheiat o înțelegere care stabilea că Turcia va ține migranții care vor să ajungă în Europa, un acord care a avut ca efect, până acum, reducerea numărului de migranți care au traversat Marea Egee.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care cere suspendarea temporară a negocierilor de aderare cu Turcia.

Motivul rezoluției este reacția „disproporționată” a puterii de la Ankara după tentativa de lovitură de stat din iulie, însă cel mai probabil guvernele statelor membre nu vor fi în favoarea unei astfel de decizii, relatează Agerpres citând agențiile de presă internaționale.

Eurodeputații au votat cu o mare majoritate în favoarea rezoluției, care nu are caracter obligatoriu și prin care se solicită Comisiei Europene și guvernelor naționale să înghețe negocierile în desfășurare între Turcia și Uniunea Europeană.

Recomandari