„Erau batuti pana lesinau, apoi nevestele aruncau cu apa rece peste ei …” Povestea fratilor deveniti sclavi: Ce s-a întâmplat cu ei la un an de la eliberare:

0 26

Batuti, umiliti, infometati si cu destinul frant! Prin asta au trecut fratii Bratu scapati din lanturile sclaviei de la Berevoesti, jud Arges, în urmă cu un an.

In doar doua luni, perioada in care au fost sechestrati si molestati, viata fratilor Bratu s-a schimbat radical si dramatic. Atat Dan cat si Cristi sunt de nerecunoscut, sunt incapabili fizic si psihic sa isi poarte singuri de grija si traiesc de pe o zi pe alta. Autoritatile i-au salvat din infern, dar i-au aruncat la marginea societatii, s-au descotorosit de ei.

“M-am dus sa muncesc ca sofer la niste rudari (mester tigan care confectioneaza obiecte din lemn – n.r.). Am ajuns sa taiem lemnele pe care le furau ei (rudarii pentru care ajunsesera sclavi – n.r.) din padure. Trebuia sa facem toate treburile pentru ei. Eram paziti tot timpul. Primeam mancare foarte rar. Erau zile cand nu mancam deloc. Uneori mancam cate un castron cu ciorba, ce mai ramanea de la ei, dar nu mereu”, sunt declaratiile lui Cristi.

Dan, care inainte de dramatica experienta era un om normal, ce isi castiga traiul din taximetrie, acum nu mai are niciun pic de echilibru, nu se mai poate coordona.

”M-a bătut din prima zi toată familia și mi-au pus cuțitul la gât. Mi-au zis că o să stau pe viață să le repar mașina. Nu îmi dădeau nici măcar o pâine. Am fugit într-o noapte și m-au prins. M-au prins că erau pe cal, m-au luat de mâna stângă și m-au luat târâș cu calul. Nu a sărit nimeni. Vreo 2-3 kilometri m-a târât și mi-a zis că dacă nu fugeam, nu îmi făcea așa”, a dezvăluit Dan chinurile prin care a trecut, scrie spynews.ro

”Femeile și copiii mă băteau cu bicele, mă loveau. Cred că aveau 10-12 ani copiii. Și cu furca mă loveau, cu toporul. Am avut amândouă mâinile în ghips. Am țipat, dar am zis că dacă țip mă lovesc și mai mult. Au vrut și să mă violeze și le-am zis că mă spânzur. Nu a sărit nimeni. Ei erau spaima satului. Mi-au dat drumul că leșinam. După ce am stat în spital, am venit acasă și nu l-am găsit pe fratele meu. M-am dus și am dat declarații”, a mai spus Dan, potrivit Spynews.

Cristian a reușit să scape datorită fratelui său, care a făcut tot posibilul ca să îl scape din mâinile celor care i-au torturat.

“De dimineata pana seara erau supusi la tot felul de munci, in functie de nevoile fiecarui <proprietar> de sclavi. De la spalat de rufe, facut curatenie prin gospodarii, taiat de lemne (…) Li se arunca mancarea pe jos. Cateodata erau batuti pana lesinau, apoi nevestele <stapanilor> aruncau apa rece peste ei ca sa se trezeasca si apoi ii luau iarasi la bataie. Abuzurile au fost crunte!”, spune jurnalistul Ioana Bucuresteanu, cea care le cunoaste cel mai bine povestea fratilor Bratu, relatează kanald.ro

Ororile prin care au trecut fratii Bratu sunt greu de descris in cuvinte si au lasat urme adanci in sufletele si pe chipurile celor doi tineri care, din barbatii care erau odinioara, au ajuns niste umbre. Mai tragic este ca, de cand au scapat din mainile romilor, nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor desi acum, mai mult ca oricand, ei au nevoie de ajutor.

Citește mai multe aici

Recomandari