El este românul care ridică zgârie-nori în America. Cu 400 de dolari în buzunar, el a aterizat în New York

0 42

Inginerul structurist Cristian Vimer a plecat în Statele Unite cu o bursă de cercetare în 1999, s-a bucurat de explozia imobiliară din 2007-2008 şi a reuşit să intre pe calea antreprenoriatului în plină criză mondială. Acum se gândeşte să se extindă în România.

Cristian Vimer a absolvit cursurile Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti în 1997, cu specializarea construcţii civile. Imediat după, pentru a scăpa de armată, s-a înscris la master. În paralel lucra pentru Fundaţia Societatea Civilă a lui Stelian Tănase, dar a realizat că pierduse prea mult timp fără să ştie cum se proiectează o clădire.

„Mi-am găsit, prin cunoştinţe, un post de inginer la o firmă de construcţii, dar m-am prins repede că se frecă menta rău acolo, pe bani ridicol de puţini“, povesteşte Cristi pentru Capital. Aşa că în 1999 şi-a luat inima în dinţi şi şi-a sunat un prieten care era de un an la doctorat în America pentru a-i spune cum să ajungă şi el acolo. Sfatul său a fost să se înscrie la cât mai multe universităţi.

„Pentru că nu aveam carte de credit, m-a împrumutat cu bani şi m-a înscris el la GRE (Graduate Record Examination), care e obligatoriu pentru majoritatea celor care aplică pentru Master sau Doctorat (toţi, nu numai străini), şi la TOEFL (testul de engleză pentru străini)“, adaugă Cristi.

Cu 400 de dolari în buzunar, el a aterizat în New York, a treia destinaţie străină vizitată, după Bulgaria şi Budapesta. „Mă plimbam pe străzi, luam metroul şi coboram la întâmplare şi mă durea gâtul de atâta uitat în sus la clădiri“.

Au urmat cinci ani de studii doctorale, în care a predat cursuri, a făcut cercetare, a scris lucrări de specialitate, care au dus la acumularea de datorii. Cercetarea sa s-a axat pe deteriorarea infrastructurii. Mai exact, pe dezvoltarea unor senzori bazaţi pe fibre optice pentru detectarea diverselor substanţe chimice care pot duce la degradare, înainte să devină o problemă.

1-sullivan-place 2952-3rd-ave-rendering

A terminat doctoratul în 2005 şi s-a angajat la o firmă de talie medie din Manhattan. În 2-3 ani a ajuns echivalentul unui partener în firmă, cu câţiva ingineri şi desenatori în subordine.

„Frumuseţea aici e că sunt atâtea clădiri şi proiecte mari şi mici încât o firmă mică poate avea şansa să lucreze la clădiri la care în România numai cele mai mari firme pot avea acces“, menţionează inginerul român.

Chiar dacă e plecat din ţară de 17 ani, Cristi Vimer încă mai păstrează legătura cu România şi a lucrat la proiecte în colaborare cu firme româneşti.

„Într-o perioadă am început să prospectăm piaţa pentru deschiderea unui birou în Bucureşti. Încă nu s-a materializat nimic pentru că suntem extrem de ocupaţi, dar poate vom reuşi în curând“, conchide el.

Recomandari