Efectul ieftinirii forțate: medicamentele pentru cancer nu se mai vând în România. E oficial

0 28

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, producatorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care tratează cancerele au informat că renunță la autorizația de punere pe piață din motive comerciale, anunță vineri, pe blog, jurnalista Paula Rusu. Urmează retragerea celor pentru copii.

E vorba de medicamente vitale pentru cei care suferă de cancer de colon, pulmonar, ovarian, mamar, leucemii sau chiar despre un calmant al durerilor destinat pacienţilor în fază terminală. Medicii susţin că impactul va fi devastator pentru bolnavi. Șeful guvernului a găsit, însă, de cuviință să ia în derâdere reţeaua citostaticelor, iniţiată de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, prin care mulţi oameni au fost salvaţi, omițând să spună că decizia ieftinirii forțate și populiste a medicamentelor nu a fost luată de fostul guvern și că soluția lui Voiculescu a fost o inițiativă personală, nu pe banii statului ci pe banii celor din rețeaua creată de el – o inițiativă civică de excepție – ca reacție tot la lipsa de soluții a unei guvernări PSD.

Președintele Asociaţiei Bolnavilor de cancer, Cezar Irimia, spune că aproximativ 110 mii de pacienţi au fost depistaţi numai de curând cu această afecţiune. Conform estimărilor realizate în lipsa unui registru naţional de cancer, în România trăiesc aproape un milion de bolnavi de cancer. Şi alţi pacienţi se confuntă cu lipsa medicamentelor. Peste 1.300 de bolnavi de hemofilie nu mai au pastile de două luni, iar peste 70 de mii de bolnavi de Parkinson au rămas fără un medicament vital. Totodată, bolnavii de diabet să plâng că abia găsesc insulină în farmacii.

Ce spune ministrul Sănătăţii

Pe de altă parte, Florian Bodog a declarat la Realitatea TV că pacienţii nu trebuie să se neliniştească.

”E vorba de 11 molecule, și nu de 11 producători. La momentul la care am aprobat acest lucru, am avut o discuție cu importatorii. Noi am respectat totate solicitările pe care asociațiile de pacienți le-au avut. Am avut solicitări de retragere de pe piață de la companiile care produc medicamentele. Pacienții nu trebuie să se neliniștească. Atunci când companiile vor retrage medicamentele, vom căuta soluții. Pentru unele medicamente există alternative mai iefitne”.

În plus, ministrul a mai spus că este luată în calcul scăderea taxei de 20% şi a mai anunţat că vor exista discuţii cu Ministerul de Finanţe în acest sens:

„Noi suntem primul guvern în care am cerut modificarea taxei de 20% la medicamentele generice. Nu pierdem vremea, suntem în prim proces de decizie. Guvernul este total angajat în a rezolva politica pacienților români. Este luată în calcul scăderea taxei de 20%. Se fac în momentul de față în evaluări. Susținerea mea pentru reducerea taxei se va face după discuțiile cu Ministerul de Finanțe”.

Medicamentele vizate:

SUFENTANIL  – calmant al durerilor destinat pacienților cu cancer în fază terminală

IRINOTECAN –  cancer de colon, cancer pulmonar

EPIRUBICIN – cancer mamar

RHOMUSTIN – leucemii, cancer cerebral

CICLOFOSFAMIDA – leucemii, cancer ovarian, cancer testicular, cancer mamar, cancer pulmonar

NOGRON – tumori cerebrale

COLOXET/CAPECITABINA – cancer de colon, cancer rectal, cancer gastric, cancer de sân

CARBOPLATIN  – cancer ovarian, cancer de plamâni

Firmele producătoare precizează că motivul pentru care renunță să mai aducă aceste medicamente în românia este cel comercial. Guvernul Grindeanu anunțase, la începutul lunii aprilie, că a scăzut prețul medicamentelor cu 35 la sută, așa cum a promis în campania electorală.

În replică, medicii și producătorii au încercat din răsputeri să-i convingă pe reprezentanții Ministerului Sănătății  „că măsura e ucigașă, că noțiunea medicamente și mai ieftine va înseamna pentru pacientul român fără medicamente”, explică Paula Rusu pe blogul ei.

Reacția lui Grindeanu: săgeți otrăvite spre vechiul guvern. Măsura ieftinirii forțate a luat-o însă guvernul său

“Acest Guvern și eu personal ne asumăm să rezolvăm problema accesului la tratament al românilor, o dată pentru totdeauna. Nu vom merge să le aducem medicamente cu rucsacul și nici nu vom recurge mereu la soluția extremă a achizițiilor speciale. Dar pentru a reuși avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, al industriei. Vrem să veniți alături de noi, să ne ascultăm reciproc și să găsim soluții. Să-i ascultăm pe medici și pe pacienți și să le înțelegem nevoile. Nu vom reuși decât dacă lucrăm împreună. Soluția fostului Guvern la problemele sănătății a fost să facă un site unde românii să se poată plânge de medicamentele sau vaccinurile care lipsesc, uitând să și rezolve problemele lor. Dacă asta este soluția la aceste probleme, să nu ne mirăm că suntem în această situație”

articolul integral, aici

Recomandari