Economistul Andrei Caramitru a reluat joi analiza pe tema recesiunii, amintind că riscul ca România să intre în acest an într-o recesiune gravă, nu una tehnică (adică stagnarea economiei timp de 6 luni consecutive), este unul extrem de ridicat.

„Am scris deja in Decembrie că riscul de a intra in recesiune gravă este maxim în anul acesta. Ei – lucrurile stau mai rău mult mai repede decât ne aşteptam. Primul semn grav a apărut – nu mai există cash in conturile firmelor – pentru că firmele mari încep să amâne plăţile către cele mai mici pentru a-şi compensa scăderile de business.
Ştirea de mai jos este groaznică: “Băncile au refuzat la începutul acestui an plăţi cât pentru un an (!!!), după ce bancherii nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile”.

O să revin cu o analiză detaliată care să vă explice cum încep să explodeze toate supapele. Şi cum vom intra în colaps mai repede decât vă imaginaţi”, a scris Caramitru pe pagina sa de Facebook.

Citeste si:

Datele BNR arată că refuzurile la plată au explodat în martie anul acesta la 1,3 miliarde de lei, acesta fiind cel mai ridicat nivel lunar din ultimii 4 ani.

Practic, în doar o lună, valoarea sumelor refuzate la plată s-a apropiat de nivelul înregistrat pe tot parcursul anului trecut, când băncile au refuzat decontarea de instrumente de plată de 1,9 miliarde de lei.

Creşterea accentuată a refuzurilor la plată în acest an vine în contextul în care 2018 nu a pus probleme firmelor din punctul de vedere al lichidităţilor.