Economist: Lucrurile stau mai rău mult mai repede decât ne aşteptam. Economia începe să se sufoce. România va intra în recesiune gravă

Economistul Andrei Caramitru a reluat joi analiza pe tema recesiunii, amintind că riscul ca România să intre în acest an într-o recesiune gravă, nu una tehnică (adică stagnarea economiei timp de 6 luni consecutive), este unul extrem de ridicat.

„Am scris deja in Decembrie că riscul de a intra in recesiune gravă este maxim în anul acesta. Ei – lucrurile stau mai rău mult mai repede decât ne aşteptam. Primul semn grav a apărut – nu mai există cash in conturile firmelor – pentru că firmele mari încep să amâne plăţile către cele mai mici pentru a-şi compensa scăderile de business.
Ştirea de mai jos este groaznică: “Băncile au refuzat la începutul acestui an plăţi cât pentru un an (!!!), după ce bancherii nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile”.

O să revin cu o analiză detaliată care să vă explice cum încep să explodeze toate supapele. Şi cum vom intra în colaps mai repede decât vă imaginaţi”, a scris Caramitru pe pagina sa de Facebook.

Datele BNR arată că refuzurile la plată au explodat în martie anul acesta la 1,3 miliarde de lei, acesta fiind cel mai ridicat nivel lunar din ultimii 4 ani.

Practic, în doar o lună, valoarea sumelor refuzate la plată s-a apropiat de nivelul înregistrat pe tot parcursul anului trecut, când băncile au refuzat decontarea de instrumente de plată de 1,9 miliarde de lei.

Creşterea accentuată a refuzurilor la plată în acest an vine în contextul în care 2018 nu a pus probleme firmelor din punctul de vedere al lichidităţilor.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More