Ea este românca ce ar putea să salveze, în doar 6 minute, populația planetei de la o boală cumplită

0 26

Depistarea cancerului în șase minute. Acesta este realizarea unei cercetătoare din România, Raluca van Staden.

Senzorul, obținut după 12 ani de cercetare, este realizat din pastă de diamant și are mărimea unui bob de orez. Introdus în sângele prelevat de la pacient, spune în doar șase minute dacă are cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată, potrivit stirileprotv.ro.

Senzorul Ralucai n-are valoare de diagnostic, ci doar îți atrage atenția asupra riscului de cancer. Uneori, biomarkerii apar și ca urmare a altor afecțiuni, de aceea doar medicul specialist poate pune un diagnostic clar.

Descoperirea cancerului din sânge în numai câteva minute avea să le aducă Ralucai și soțului ei premiul PROINVENT, trei medalii de aur și numeroase premii speciale internaționale, la saloanele de la Geneva, Bruxelles și Moscova.

Alături de echipa ei, a început studiile pre-clinice. A obținut de la medici oncologi 100 de probe de sânge ale unor pacienți cu cancer, pe care aparatul ar trebui să le confirme. Până acum un singur rezultat a ieșit fals pozitiv.

România se află pe primul loc în Europa privind incidența cancerului de sân și în fiecare an 6.000 de paciente sunt diagnosticate, uneori prea târziu. Statistic, 70% dintre bolnavii de cancer ajung la spital în ultimele stadii ale bolii.

Recomandari