„Du-te dracului, Erdogan!”/Conflictul dintre Turcia și Grecia ia foc după ce un ziar grecesc l-a înjurat în turcă pe liderul de la Ankara

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat vineri că e gata să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis dacă vede semne de „bune intenţii” din partea sa în privința crizei din Mediterana de Est, relatează AFP. Declaraţiile lui Erdogan au loc în contextul în care tensiunea a ajuns  la apogeu între cele două ţări, din cauza exploatărilor de zăcăminte de gaz în apele revendicate atât de Turcia cât și de Grecia.
Un nou episod s-a derulat vineri, odată cu convocarea ambasadorului Greciei în Turcia de către Ministerul de Externe de la Ankara, după ce publicația greacă Demokratia a titrat pe prima pagină că îl invită, în limba turcă, pe Erdogan, „să se ducă dracului”.
„Un jurnal grec a apărut astăzi cu un titlu abject la adresa preşedintelui Erdogan. L-am convocat pe ambasadorul grec”, a declarat presei şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu.
Anterior în cursul zilei, Erdogan a afirmat că nu-şi face nicio grijă vizavi de o întâlnire cu premierul grec Mitsotakis”
„Dar important este să ştim despre ce vom discuta şi în ce cadru”, a adăugat Erdogan, condiţionând desfăşurarea unei astfel de întâlniri de semne de „bune intenţii” din partea Atenei.
Preşedintele turc a mai afirmat că revenirea în port duminică a Oruc Reis, nava de cercetare trimisă de Ankara în Mediterana de Est, provocând tensiuni cu Grecia, este menită „să dea o oportunitate diplomaţiei”.
Într-o aparentă aluzie la o recentă vizită a preşedintelui grec pe insula Kastellorizo, în apropierea coastelor turce, Erdogan a făcut apel la Atena să evite „astfel de demonstraţii de forţă. În caz contrar, noi suntem capabili să organizăm şi mai mari”, a adăugat el.
În vizită la Praga, ministrul grec de externe Nikos Dendias a declarat că ţara este gata să aibă un dialog cu Turcia, cu condiţia ca aceasta „să pună capăt provocărilor în regiune”.
Tensiunea între Turcia şi Grecia pe tema Mediteranei de Est s-a agravat la sfârşitul lui august, atunci când cele două ţări au efectuat manevre militare rivale. Criza este pe agenda summitului UE de pe 24 şi 25 septembrie, de la Bruxelles. Dendis a cerut UE vineri să întocmească o listă de sancţiuni „care ar putea fi adoptate împotriva Turciei dacă nu pune capăt acestor acţiuni ilegale”, a relatat Agerpres.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More