Dragoș Pătraru acuză că e INTERZIS la TVR: ‘Partidul și cenzura au învins, încă o dată’

266

„Dacă totul merge bine, din motive care mă depășesc, ne vom vedea din 8 ianuarie tot aici. Desigur, vă povestesc eu tot. Dacă nu, înseamnă că partidul și cenzura au învins încă o dată Starea Nației. Le mulțumesc din suflet tuturor oamenilor minunați de aici din TVR pentru cum ne-au primit înapoi în această toamnă și pentru cum pun umărul, zi de zi, la audiențele acestei producții. Am arătat încă o dată că aici se poate”, anunța Dragoș Pătraru pe 21 decembrie, în cadrul ultimei emisiuni din 2017.

Dragoș Pătraru a confirmat pentru Paginademedia.ro că sâmbătă, 6 ianuarie, a avur loc „ultima rundă” de negocieri.

 Spune că, oricum, „luni, pe 8, vom veni la treabă”. Realizatorul lasă de înțeles că Starea Nației se va vedea. Pe TVR sau altfel.

„Mâine are loc ultima rundă de negocieri cu TVR, dar prefer să nu comentez deocamdată. Nu înțeleg nici eu ce se întâmplă de două săptămâni.

Echipa Starea Nației se va prezenta pe 8 ianuarie la treabă.

Indiferent de ce se va întâmpla la negocierile de mâine, cei care urmăresc Starea Nației vor avea la ora 22.30 emisiunea.”

„Sunt multe lucruri de povestit, o să le povestesc pe toate începând de luni. Promit să le spun telespectatorilor tot ce s-a întâmplat începând de luni”, a mai spus Dragoș Pătraru.

Dragoș Pătraru spune că s-a oferit să lucreze gratis în luna ianuarie, din cauza problemelor financiare invocate de TVR.

„Nu înțeleg de ce în ianuarie TVR ne-a propus să difuzăm reluari”, spune Pătraru. „Pentru cine e important ca Starea să tacă în luna ianuarie?”, se întreabă realizatorul.

„În discuțiile pe care le-am avut, TVR a invocat probleme financiare, noi ajungând până la punctul în care am oferit gratuit licența și formatul, oferindu-ne (noi nefiind plătiți din bani publici, ci din surse proprii) să facem și treaba departamentului de publicitate și să vindem noi minute, echipa noastră de vânzări adică, ca să ne scoatem banii.

Eu accept inclusiv să nu fiu plătit in ianuarie, le-am propus să nu ne dea deloc bani, urmând ca pe noi să ne susțină telespectatorii din donații.

Dar problema TVR pare să fie cu totul alta. Nu înțeleg de ce în ianuarie TVR ne-a propus să difuzăm reluari. Pentru cine e important ca Starea să tacă în luna ianuarie?

„Râmâne valabil ce am spus la ultima emisiune, sper ca la întâlnirea de mâine interesul telespectatorilor să fie pus mai presus decât alte interese, ale celor care vor să controleze editorial televiziunea publică,” a mai spus Pătraru pentru Paginademedia.ro.

Dragoș Pătraru este la a doua colaborare cu TVR. A venit cu emisiunea Starea Nației la TVR la 1 septembrie 2014 (de la România TV). Un an și jumătate mai târziu, în mai 2016, TVR 1 difuza ultima emisiune Starea Nației, după o perioadă în care Dragoș Pătraru a vorbit public de situația TVR la vremea respectivă, în termeni critici.

Emisiunea s-a mutat la Digi 24, urmată de o despărțire contondentă de canalul RCS, pornite de la probleme editoriale ale stației de știri. În 4 septembrie 2017, Starea Nației revenea la TVR, dar într-o formulă de colaborare nouă, în care echipa emisiunii are contracte de drepturi de autor cu Televiziunea Publică.