DNA poate desființa foarte simplu Secția Specială. Greșeala făcută de Tudorel cu Ordonanța de Urgență

0 60

DNA se află în fața unui moment istoric. Poate desființa o structură de parchet paralelă a statului român înființată de PSD. Astăzi, pentru a patra oară, Secția Specială a cerut dosarul Tel Drum de la DNA.

Cu alte cuvinte, niște indivizi cu legitimații s-au prezentat la sediul DNA și au cerut un dosar penal. Mai mult, sunt amenințați că obstrucționează justiția dacă nu predau dosarul.
Procurorii DNA nu au altă soluție decât să se adreseze instanței de judecată. Judecătorul va stabili dacă trebuie să predea sau nu dosarul Secției Speciale. Până la judecata pe fond, procurorii DNA pot cere judecătorului să contate că Secția Specială este neconstituțională și ilegală. Există o recomandare a Comisiei de la Veneția care cere desființarea ei. Judecătorul trebuie să se adreseze CCR pentru a stabili dacă această recomandare este obligatorie pentru statul român sau nu. Mai mult, judecătorii trebuie să se adreseze cu aceeași întrebare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), așa cum au făcut-o deja două instanțe din România.

DNA poate desființa foarte simplu Secția Specială. Greșeala făcută de Tudorel cu Ordonanța de Urgență

Iar acum greșeala lui Tudorel. Ministrul Justiției a dat o Ordonanță de Urgență prin care scoate Secția Specială de sub autoritatea Parchetului General și o lasă așa, de sine stătătoare. Cu alte cuvinte a creat un alt Parchet General. Lucru ilegal și neconstituțional.
Partea frumoasă este că procurorii pot cere ei judecătorilor sesizarea Curții Constituționale. Nu mai este nevoie să se aștepte după Avocatul Poporului. Orice cetățean poate cere sesizarea CCR dacă o lege sau o Ordonanță îi încalcă drepturile, dar trebuie pornit un proces. Iar procurorii, am stabilit mai sus, pot începe un proces.

Fără Ordonanța lui Tudorel, trebuia așteptat răspunsul CJUE. Acum Secția Specială poate fi desființată de CCR deoarece, ne spune polițistul Traian Berbeceanu: „ARTICOLUL 132 Constituția României
Statutul procurorilor
(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al CONTROLULUI IERARHIC…”

Controlul ierarhic al Secției Speciale poate fi făcut doar de Procurorul General.

Laura Stefan: „ Sectia de investigare a magistratilor e scoasa din sistemul ierarhic al Ministerului Public. Discutabil constitutional in conditiile in care Ministerul Public e o structura unitara cu un singur sef – stim asta de cand PNA n-a fost bun si a trebuit transformat in DNA”.

Parchetul General:
„Dispozițiile art. 14 pct. 6 care instituie atribuția Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție de a exercita şi retrage căile de atac, coroborate cu disp. art. 88 ind.8 alin. (2) care prevede participarea la soluționarea acestor proceduri a procurorilor din cadrul Secției judiciare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de către procurori din cadrul parchetului de pe lângă instanța învestită cu judecarea cauzei este criticabilă pentru următoarele argumente:

– încalcă independența procurorului de ședință, prev. de art. 67 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, în condițiile în care procurorii care exercită/retrag calea de atac nu fac parte din aceeași structură (secție/unitate de parchet) din care fac parte procurorii care participă la soluționarea cauzelor”

Recomandari