Dispar medicamentele ieftine. Pacienţii dar şi producătorii, în pericol

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România trage un semnal de alarmă şi cere intervenţia guvernului pentru a opri dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă. APMG solicită executivului aprobarea introducerii unui calcul diferentiat al taxei clawback , atât pentru a ajuta pacienţii, care trebuie să aibă acces la tratament cât şi industria naţională de medicamente. Asociaţia anunţă că din cauza cadrului fiscal şi a politicii de preţuri, nefavorabilă industriei producătoare , mii de medicamente cu preţuri accesibile au disparut de pe piaţă.

„Când vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu preţ accesibil, acele medicamente esenţiale pentru milioane de pacienţi, mai ales pentru cei cronici, care se adreseaza unor arii terapeutice de bază precum: boli cardiovasculare şi digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central şi ale aparatului respirator”, a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

Într-un comunicat de presă, Asociaţia precizează că potrivit datelor pe care le deţine, peste 2000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut în ultimii ani de pe piaţa românească din care, 700 doar anul trecut.

Efectul se resimte şi la nivelul producătorilor autohtoni susţine conducerea APMGR care arată că în ultima perioadă, 500 de locuri de muncă au fost pierdute ca urmare a decapitalizării acestui sector al economiei. În Romania se produc exclusiv medicamente generice, fabricile companiilor membre APMGR asigură peste 8.000 de locuri de munca directe si 15.000 de locuri de muncă în industriile conexe.
Medicii spun că în locul medicamentelor generice, pacienţii vor avea în continuare acces la tratament doar că, cel mai probabil, vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *