Directorul financiar al Institutului Fundeni și șeful Biroului de Achiziții, trimiși în judecată de DNA. Ce acuzații li se aduc

Directorul financiar al Institutului Fundeni și șeful Biroului de Achiziții au fost trimiși în judecată de DNA cu acuzațiile de luare de mită. Aceștia ar fi oferit unor oameni de afaceri informaţii pentru ca aceştia să poată încheia mai multe contracte de echipamente şi produse medicale cu spitalul.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Directorul financiar al Institutului Fundeni și șeful Biroului de Achiziții, trimiși în judecată de DNA. Ce acuzații li se aduc

Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată, pentru luare de mită, pe Emilia Grigore, directorul financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni, și pe Adrian Pârvulescu, șeful Biroului de Achiziții.

Atât Emilia Grigore, cât și Adrian Pârvulescu, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Astfel, aceștia recunosc că le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, în mod nelegal, informaţii nedestinate publicităţii, astfel încât aceştia să poată încheia mai multe contracte de echipamente şi produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni,

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Informaţiile nedestinate publicităţii au fost oferite atât anterior organizării procedurilor de achiziţie publică, cât şi în timpul derulării acestora, respectiv în perioada iulie 2015 – februarie 2016.

Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a Emiliei Grigore, la data faptelor director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni şi a lui Adrian Pârvulescu, la data faptelor şef Birou Achiziţii Publice în cadrul Institutului Clinic Fundeni, fiecare pentru permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată şi luare de mită, în formă continuată.

ADVERTISEMENT

DNA: Contractele au fost încheiate de unitatea medicală cu firmele administrate de persoanele care au beneficiat de informaţiile respective

Conform DNA, ulterior, contractele ar fi şi fost încheiate de unitatea medicală cu firmele administrate de persoanele care au beneficiat de informaţiile respective.

“Concret, informaţiile nedestinate publicităţii oferite de inculpata Emilia Grigore ar fi reprezentat, printre altele, date despre firma concurentă, acordul cadru încheiat de spital cu o firmă concurentă, necesarul de echipamente medicale, planul achiziţii publice al spitalului, etc.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

De asemenea, documentaţia de atribuire a contractelor ar fi fost întocmită astfel încât să avantajeze anumite firme, pe baza unor specificaţii tehnice pe care inculpatul Adrian Pârvulescu le-ar fi obţinut de la persoanele care controlau acele societăţi.

Urmarea acestor conduite a fost atribuirea contractelor de achiziţie publică către firmele administrate de persoanele respective, ale căror oferte au întrunit condiţiile stipulate în documentaţia de atribuire”, menţionează anchetatorii.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

DNA mai informează că, în prezenţa avocaţilor, cei doi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor.

De asemenea, procurorii DNA mai spun, în referatul de acuzare, că în perioada 30 aprilie 2008 – 30 septembrie 2012 Emilia Grigore şi Adrian Pârvulescu ar fi beneficiat de plata unor bilete de avion şi excursii în valoare totală de 153.364 lei de la firme ale unor oameni de afaceri.

ADVERTISEMENT

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More