Dîncu COMFIRMA: Miza OUG 13 a fost SALVAREA unor lideri condamnați!

0 58

Fostul ideolog al social-democraților – l-am numit pe ex-ministrul Vasile Dîncu – investighează, într-o analiză ”Sinteza” (postată pe blogul propriu, miercuri), acțiunile politice care au făcut ca Liviu Dragnea și PSD să piardă ”bătălia” cu strada, în speța ”OUG 13”.

Deosebit de interesant este că, în contextul în care PSD și ALDE se căznesc să salveze aparențele la Bruxelles, dar și în fața marilor cancelarii ale lumii, Vasile Dîncu nu are nici cea mai mică nedumerire privitoare la adevărata miză a controversatei Ordonanțe 13, care a pus România pe foc: ”avea ca destinaţie salvarea unor lideri politici condamnaţi pentru corupţie sau abuz în serviciu.”

”Șocurile” cauzate de Dragnea

De asemenea, sociologul enumeră cele mai discutabile gesturi politice ale lui Liviu Dragnea, care, după ce a șocat printr-o desemnare ce ridica multiple semne de întrebare – Sevil Shhaideh –, a găsit de cuviință să șocheze din nou, atât propriul partid, cât și opinia publică – prin impunerea unei noi echipe guvernamentale ”formată aproape exclusiv din oameni apropiați”.

Cum s-a născut OUG 13

”Formată între PSD şi un partid de dreapta, condus de un fost premier liberal, coaliţia de stânga avea ca principală problemă, în ciuda faptului că a fost aproape de a depăşi 50% singură, lipsa acceptului preşedintelui pentru ca liderul ei, cel care concentrase tot mesajul şi atenţia în campanie, să se nominalizeze ca prim-ministru. Condamnat într-un proces anterior şi tocmai acuzat de DNA într-un nou proces, liderul alianţei câştigătoare se află într-o situaţie complicată. Îşi pierde încrederea în toată lumea, face o primă numire de premier care, în Ajunul Crăciunului, şochează pe toată lumea, o schimbă apoi, alături de cea mai mare parte din prima echipă, construieşte o nouă echipă guvernamentală, formată aproape exclusiv din oameni apropiaţi, cu experienţă mai puţină, din judeţe sărace din sudul ţării şi porneşte o disperată luptă cu echipa preşedintelui, pentru schimbarea unor legi neclare care permiteau, în viziunea majorităţii politicienilor, abuzuri ale DNA sau ale Justiţiei, în general. Aşa se naşte OUG 13, un act normativ al guvernului, care va aprinde România”, explică Dâncu.

Dragnea, reprezentantul politicienilor corupți

Întrucât destinația centrală a OUG 13 a fost salvarea unor lideri politici condamnați pentru corupție sau abuz în serviciu, problema a căpătat o aură simbolică, fapt soldat cu revărsarea în stradă a sute de mii de oameni. ”Pentru că se referea la amnistie şi la modificări normative legate de abuzul în serviciu şi avea ca destinaţie salvarea unor lideri politici condamnaţi pentru corupţie sau abuz în serviciu, dincolo de reglementarea generală mai clară şi reducerea unor abuzuri, dezbaterea a depăşit repede conţinutul informaţional propriu-zis şi a devenit o uriaşă miză simbolică: societatea împotriva masei de politicieni corupţi, cu reprezentant de frunte Liviu Dragnea, câştigătorul bătăliei electorale şi cel care sfidase opinia publică, în numele dreptului celui care a câştigat, propunând o echipă guvernamentală condusă de un premier femeie, musulman, dar mai ales considerat ca având principală calitate aceea de umil servant al preşedintelui PSD”, scrie Dâncu.

”Strada a câştigat bătălia”

Verdictul fostului ideolog al PSD este cât se poate de clar: ”Mişcările de protest generate de OUG 13 vor genera şi în viitor discuţii, analize şi interpretări. Poate se vor vedea în viitor mult mai bine efectele sociale sau politice pe termen mediu şi lung. Deocamdată, au fost un eveniment social care nu a dat jos guvernul, dar strada a câştigat bătălia, iar ordonanţa a fost abrogată”.

Recomandari