DEZVALUIRI | Document Wikileaks: Fostul ministru Gabriel Oprea a oferit 6 milioane euro unor hackeri legali pentru a dota politia cu un dispozitiv secret de tehnica operativa! Hacking Team a inventat cel mai complex sistem de interceptare

0 43

Celebra organizatie Wikileaks a publicat o serie de mesaje intre sefii Inspectoratului General al Politiei Romane – Drectia Logistica si o companie din Italia care produce aparatura de interceptare, numita Hacking Team.

Hacking Team este singura companie din lume care vinde legal aparatura folosita de hackeri pentru interceptare si ascultare a diverselor device-uri conectate la Internet. Hacking Team a lucrat cu mai multe guverne ale lumii iar reprezentantii acestei firme sustin ca nu ar face comert cu statele aflate sub embargo NATO sau UE.

Corespondenta dintre IGPR pe de-o parte si Emad Shehata si David Vincenzetti de la Hacking Team de cealalta parte reprezinta o invitatie la o procedura de achizitie a unui „ansamblu de tehnica operativa formata din trei sisteme componente interconectate si interdependente”, cu o valoare estimata de peste 1,8 milioane euro fara TVA / ansamblu. Cu toate ca documentul este unul nesecret, firma italiana este avertizata ca toate detaliile contractului precum si caietul de sarcini au un caracter clasificat Secret de Serviciu. Sursa de finantare va fi asigurata de „Grant-ul OLAF de Asistenta Tehnica in Programul Hercule II – proiectul „Intarirea capacitatii operationale a unitatilor de politie ce folosesc metode speciale de investigatie in lupta impotriva fraudelor”.

media_145632628372108000 media_145632633083274200

Hacking Team este o companie extrem de controversata. Incepand cu anul 2003, ei au creat un sistem intitulat „Remote Control Systems” care permite clientilor sa monitorizeze comunicatiile pe Internet, sa decripteze mesajele transmise prin e-mail, sa inregistreze convorbiurile pe Skype sau Voice Over IP si sa activeze microfoanele sau camerele computerelor sau ale telefoanelor mobile fara ca posesorul sa realizeze acest lucru. Recent, ei au lansat un model de drona capabila sa patrunda in sistemele WI-FI securizate aflate in apropierea lor.

Printre clientii celor de la Hacking Team se numara: Politia italiana, serviciile secrete spaniole, Comisia Anti-Coruptie din Malaezia, FBI, serviciile se securitate ale presedintelui din Panama, Departamentul Apararaii din SUA, etc. Organizatia Reporteri Fara Frontiere a publicat insa un raport prin care a lansat ipoteza ca produsele HT sunt folosite in state nedemocratice precum Maroc sau Emiratele Arabe Unite, impotriva propriilor cetateni.

Recomandari