Deutsche Welle: „Mai e Dancila, oare, in toate mintile? Promoveaza cu vigoare expulzarea Romaniei din structurile euro-atlantice”

0 49

Editorial foarte dur la adresa premierului Viorica Dancila pe pagina de internet a postului Deutsche Welle. Jurnalistul Petre M. Iancu se intreaba daca premierul roman „mai este in toate mintile”, avand in vedere declaratiile pe care le-a facut despre coruptia din Romania.

Declaratia lui Dancila „pune serios sub semnul intrebarii nu doar justitia si arhitectura institutionala a tarii, ci si acorduri, angajamente si mecanisme ca MCV, in baza carora Romania a intrat in clubul select al lumii libere si al organizatiilor euro-atlantice”, subliniaza jurnalistul de la Deutsche Welle.

Iata analiza integrala a jurnalistului:

Ce ascunde discursul premierului negand coruptia? E posibil ca Romania sa conduca in fine pentru prima, daca nu si pentru ultima oara UE, dar V.V. sa-si pozitioneze tara fara jena undeva intre Kazahstan si Turkmenistan?

Ori intre Caracas, Harare si Ankara? ”In Romania nu exista coruptie” a declarat, textual, femeia conducand, vai, destinele romanilor si europenilor in limitele in care sforile papusarului din Teleorman ii permit sa se miste pe scena. Dupa care cosmarul a continuat. Caci tot ea a reprodus, pe vocile ideologilor ventrilocului ei, de ce anume a facut aiuritoarea afirmatie. Una care, fara ca ea si unii din tutele si din natangii din jurul ei s-o fi realizat, pune serios sub semnul intrebarii nu doar justitia si arhitectura institutionala a tarii, ci si acorduri, angajamente si mecanisme ca MCV, in baza carora Romania a intrat in clubul select al lumii libere si al organizatiilor euro-atlantice.

Conform eurodeputatului luxemburghez Engel, care a reluat si difuzat sec traducerea delirantei asertiuni a Vioricai Dancila, fiindca despre ea, spre rusinea compatriotilor ei, este vorba, premierul Romaniei a reliefat ca ”atentia” – citeste spaga – oferita pentru un serviciu ar face parte din cultura romanilor. Hait. De atata cultura romana e doldora Viorica, incat a dat pe dinafara. Asa ca premierul pesedist a simtit nevoia s-o predea si altora. In speta europenilor. Si sa le furnizeze, in mirobolantul ei efort pedagogic si admirabila ei munca de ambasador cultural, aceasta sententa nemuritoare. Potrivit ei, ceea ce Occidentul crede a fi coruptie ar fi ”doar o maniera diferita, cultural vorbind, de a multumi”.

Multumesc mult, doamna Dancila, pentru aceasta explicatie. Oare cat va datorez? Sa vi se dea in plic? Pe sub tejghea? Sau la vedere, de vreme ce atentia pe care o pretindeti se conformeaza cutumei si culturii romanesti? Chiar nu-i e rusine sa-i jigneasca astfel pe romani? Mai e ea, oare, in toate mintile?

Politicianul luxemburghez care a comentat-o a inteles desigur just si a tras, fireste, cea mai corecta concluzie posibila din zisa epocala a Dancilai. Concluzia unica, posibila, e ca a cumpara judecatori la pachet cu verdictele lor favorabile e departe de a fi coruptie. E un act cultural specific. Unul, de buna seama laudabil, caci ar echivala si cu o fireasca exprimare a recunostintei, un sentiment inaltator, dar si cu o perpetuare salutara a traditiei romanesti. Sau, cine stie, azere. Sovietice. Uzbece.

Ca premierul PSDist promoveaza cu vigoare expulzarea Romaniei din structurile euro-atlantice, de vreme ce se arata dotat cu o astfel de conceptie despre cultura si justitia nationala si, implicit, despre compatibilitatea lor cu vestul, e un fapt. Conteaza prea putin, in context, daca Dancila e sau nu constienta de enormitatea, compatibila doar cu elucubratiile pro domo ale politicianului-infractor Adrian Severin, dar nu si cu civilizatia moderna, pe care a dat-o pe gura. Conteaza ca i-a facut pe romani, in corpore, complicii coruptilor cu painea si cutitul. Conteaza ca se afla in inalta ei functie, reprezentandu-i pe romani si ca e mentinuta in ea de partide certate cu vestul, cu libertatea, cu independenta justitiei, cu statul de drept si cu societatile democratice de tip occidental.

Prin urmare, incotro vor aceste partide sa reorienteze Romania? Spre Asia? Spre Rusia si Turcia? Spre China comunista? De buna seama. Daca e nevoie. Si daca merge. Ceea ce nu inseamna ca mai marii imbuibatei cleptocratii si clientela lor vor sa renunte la substantialele avantaje comerciale, financiare si politice pe care le ofera oligarhiei romane prezenta tarii in Comunitatea Europeana. Profiturile sunt, desigur, profituri. Oligarhilor li se par sacrosancte. Nu se renunta la ele cu una cu doua.

De ce, asadar, sa nu-ncerce penalii sa beneficieze si ei, ca atatia altii, de cultura victimista care s-a instalat in Apus? De ce sa nu se replice „agresiunii” antioligarhice a aparatorilor statului de drept si a protectorilor independentei justitiei din tara si din afara ei prin autovictimizare?

Faptas? Ei, as! Cu ajutorul autovictimizarii te transformi brusc si ca prin farmec din penal, ori avocatul lui, in biata jertfa vrednica de compasiune si de lauda. Una sacrificata pe nedrept, ca mielul cristic, laolalta cu tarisoara si cu biata ei cultura, pe altarul globalismului, pe care tu, cleptocratul bun, de stanga, afirmi ca il contracarezi patriotic. Cine sa indrazneasca sa mai combata ”o maniera diferita, cultural vorbind, de a multumi”? Colonialistii apuseni? Sa fim seriosi.

Le-ai inchis gura socialistilor europeni, doamna Dancila. Ca Severin la vremea lui. Ca deh, progresistii sunt sensibili rau la acest tip de discurs anticolonialist. O data prefacuta in ”victima a persecutiei”, una bine conectata la cultura apuseana a relativismului si a victimizarii, crezi ca ai procurat subit cleptocratiei, oricat de ticaloasa ar fi in ochii concetatenilor tai cinstiti, un statut moral, o aura eroica si mesianica, de care PSD-ALDE are mare nevoie la alegeri. Nu te intereseaza ca apoi urmeaza sa achiti nota de plata. In fapt, cine stie cine o va achita? O va plati Guvernul? Reprezentantii BOR?

Vor cotiza la ea personalitatile de vaza ale insultatei culturi romanesti? Liderii Academiei in frunte cu patriotardul Ioan-Aurel Pop si cu tiranofilul Razvan Theodorescu? Antena 3? Alte televiziuni de „stiri”? Occidentalii nu se vor grabi sa cada in grobiana capcana intinsa tuturor de propagandistii PSD. Insa oalele sparte vor trebui platite negresit, candva. Dimpreuna cu pulverizarea prestigiului Romaniei si demantelarea muncii depuse de romani in ultimul deceniu si jumatate in materie de laborioasa lupta contra coruptiei. Si de edificare a statului de drept .

Se stie si cine va plati pana la urma, din greu, pentru inlaturarea pagubelor majore ale unei catastrofe altminteri lesne evitabile. Saracii romani. Dupa ce se vor fi trezit din actualul cosmar.

Recomandari