Der Spiegel, despre Kovesi: În loc de cafea bea lacrimi de corupți

0 55

In articolul din Der Spiegel citat de Digi 24, Kovesi este prezentata ca o eroina a romanilor, persoana care conduce institutia care se bucura de cea mai mare incredere in randul populatiei. Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, este prezentata ca „Vanatorul de corupti” si „femeia in fata careia tremura Romania” – intr-un amplu interviu-portret publicat de presa germana. Dupa mai multe detalii din viata personala si profesionala a lui Kovesi, ziaristul german citeaza site-ul de satira Times New Roman, cu o gluma despre Kovesi care dimineata bea, in loc de cafea, lacrimi de corupt.

Verseck aminteste despre tentativele Parlamentului de a-i scapa de justitie pe unii membri ai sai, dar si despre deciziile CCR care ar fi limitat puterile DNA. Articolul continua pe blogul lui Keno Verseck cu un interviu cu Laura Codruta Kovesi.

Kovesi: Cel mai important rol al meu este sa-mi apar colegii de presiuni

Procurorul-sef al DNA precizeaza ca nu instrumenteaza dosare, ci stabileste prioritatile DNA. Rolul sau, spune sefa DNA, este acela de a-si apara colegii de presiuni.

„Contributia mea a fost exclusiv cea a managerului. Nu instrumentez dosare. Eu organizez activitatea DNA si stabilesc prioritatile. Prioritati sunt coruptia in sistemul de sanatate, la achizitiile publice si frauda la acordarea de fonduri europene. In plus, am reorganizat personalul DNA. Cel mai important rol al meu este, poate, sa-mi apar colegii de presiuni si interferentele din exterior. Dar anchetele sunt meritul procurorilor”, puncteaza sefa DNA.

Kovesi explica si care sunt criteriile in functie de care stabileste prioritatile: „Sunt cazuri care sunt foarte importante pentru societate sau cazuri de oameni cu functii importante. (…) Am constatat ca, in Sanatate si in Educatie, coruptia a crescut, de aceea, aceasta este o prioritate pentru noi”.

Kovesi mai subliniaza ca lupta anticoruptie nu este doar treaba DNA si ca ar trebui sa aiba loc o combatere a cauzelor coruptiei.

„Nu vom rezolva problema coruptiei daca doar arestam oameni. In ultimii ani, directori de spitale, manageri de spitale, chiar si secretari de stat au fost adusi in fata justitiei din motive de coruptie in domeniul Sanatatii. Dar cu asta problema coruptiei in sistemul de sanatate nu a disparut. In paralel cu munca noastra trebuie sa existe si preventie. Infectiile intraspitalicesti nu dispar odata cu arestarea medicilor.

 

Recomandari