Deputat britanic despre români: “Nu sunt în stare să utilizeze telefoane mobile, dar sunt buni la culesul căpşunilor”

0 72

Deputatul conservator eurosceptic Owen Paterson a declarat, la o conferinţă pe tema efectelor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, că imigranţii români şi bulgari “poate nu sunt în stare să utilizeze telefoane mobile, dar sunt buni la culesul căpşunilor”. Deputatul a adăugat că britanicii nu ar presta această muncă.

Deputatul conservator Owen Paterson, fost secretar de stat în Ministerul britanic al Agriculturii în Guvernul David Cameron, a fost prezent la o conferinţă pe tema Brexit organizată de grupul eurosceptic Leave Means Leave la sediul Partidului Conservator din Birmingham. La eveniment a fost prezent şi premierul Theresa May.

Referindu-se la efectele Brexit, Owen Paterson a evocat situaţii din perioada în care a fost secretar de stat pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale, din 2012 până în 2014.

“Cei mai supăraţi oameni pe care i-am întâlnit la Defra (n.red. -Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale) erau cultivatori de fructe şi legume afectaţi de neaplicarea Sistemului pentru sezonieri în agricultură care le permitea bulgarilor şi românilor să beneficieze de cazare şi mâncare pentru o perioadă limitată, în timpul sezonului, după care să revină în ţările lor. Este vorba de o activitate lucrativă calificată: te trezeşti, culegi căpşuni, nu ai voie să îi striveşti. Poate că (românii şi bulgarii – n.red.) nu sunt în stare să utilizeze telefoane mobile, dar sunt buni la culesul căpşunilor; britanicii noştri nu ar face-o”, a declarat deputatul Owen Paterson, citat de site-ul BuzzFeed.com, potrivit Mediafax.

Sistemul britanic pentru sezonieri în agricultură a fost suspendat în ianuarie 2014. Până atunci, circa 22.000 de est-europeni fuseseră angajaţi anual în acest cadru. Pe fondul criticilor generate de suspendarea sistemului sezonierilor, Paterson sugerase să fie angajaţi pensionari britanici în locul est-europenilor.

Deputatul conservator Owen Paterson este unul dintre politicienii care susţin un “Brexit dur”, o separare cât mai mare a Marii Britanii de Uniunea Europeană după ieşirea ţării din Blocul comunitar.

Recomandari