De unde vin banii si puterea lui Dragnea! Contracte de aproape jumatate de miliard de euro in 10 ani!

0 49

Aproape 430 de milioane de euro in ultimii zece ani a incasat din contracte cu statul compania privata controlata informal de catre Liviu Dragnea, Teldrum SA.

Teldrum SA a primit lucrari in zece judete din 2007 incoace. Politicienii PSD din unele din aceste judete sunt acum rasplatiti de catre liderul partidului cu functii in Guvern si in structurile guvernamentale extinse.

Influenta lui Liviu Dragnea in administratia centrala si locala a facut ca Teldrum SA sa primeasca de la compania statului care se ocupa de drumuri (fosta CNADNR, actuala CNAIR) nu mai putin de 33 de contracte in ultimii zece ani. Cele mai multe dintre aceste contracte au de a face cu drumuri din judetele Teleorman si Olt, judetele favorite ale lui Dragnea, scrie romanialibera.

in 2008, de exemplu, Teldrum SA a primit de la CNAIR un contract mamut de 32,6 milioane de euro. Era vorba despre un “Acord cadru multianual iarna – vara 2008-2011” pentru “SDN (Sectia Drumuri Nationale a CNAIR – n.r.) ALEXANDRIA”. Asadar, intretinerea drumurilor din zona orasului teleormanean Alexandria atat in ce priveste reparatiile asfaltice, cat si deszapezirile. Contractul a fost acordat Teldrum SA pe finalul mandatului de premier al lui Calin Popescu Tariceanu, in noiembrie 2008.

in aceeasi perioada, Teldrum a mai primit un contract foarte generos, de 8,6 milioane de euro, pentru „Ranforsare, consolidare pe DN 61 km 1+500÷20+000”. DN (drumul national – n.r.) 61 traverseaza judete vecine ale Teleormanului, Giurgiu si Dambovita.

Campioanele absolute din teritoriu la acordat contracte catre firma Teldrum SA sunt doua autoritati teleormanene: municipalitatea din Alexandria, orasul de domiciliu al companiei, si Consiliul Judetean.

Orasul Alexandria a incheiat 17 contracte cu Teldrum SA, iar Consiliul Judetean Teleorman a acordat 55 de contracte companiei alexandrine. Majoritatea contractelor acordate de catre Consiliul Judetean au ca obiect reabilitatea unor drumuri judetene.

Contractele nu sunt imense, de peste zece sau chiar de zeci de milioane de euro, dar sunt, majoritatea, de cam doua-trei milioane de euro fiecare.

Teldrum SA, infiintata de CJ Teleorman, privatizata de Dragnea

Compania Tel Drum a fost infiintata in 1999, ca societate in subordinea Consiliului Judetean Teleorman. Un an mai tarziu, Liviu Dragnea avea sa devina presedinte CJ. in 2001, CJ Teleorman a demarat procedurile de privatizare ale firmei Tel Drum, insa, in paralel contracteaza un credit de 3,7 milioane euro pentru achizitionarea unui tren reciclator, necesar pentru refacerea drumurilor din judet. Licitatia de privatizare a fost castigata de Marian Fiscuci, un apropiat al lui Liviu Dragnea, care a platit atunci aproximativ 400.000 lei, adica in jur de 90.000 euro.

Fostul presedinte al PSD Teleorman, Teodor Nitulescu, declara la un post de televiziune ca privatizarea Tel Drum a fost o frauda de proportii. „Dragnea a sifonat peste un miliard de euro in Teldrum. Fara doar si poate (ii apartine lui Dragnea – n.r.). Mie, in 2002, mi-a propus sa facem jumi-juma, sa am 40% din Teldrum si el 60%. Eu, atunci, aveam o firma de constructii. Am refuzat. De ce am acceptat privatizarea Teldrum? in calitatea mea de presedinte PSD Teleorman, din iunie 2002 – aprilie 2005, am acceptat de nevoie lucrul asta, cu conditia ca aceasta privatizare sa fie facuta in conditiile legii”, declara Nitulescu.

Recomandari