De la ce veneau literele PECO ale vechilor benzinării. Nu au nicio treabă cu “petrol şi combustibili”, aşa cum cred 99% dintre români

0 69

Înainte de 1989, toate maşinile din România alimentau de la PECO, benzinăriile care aveau să rămână în istorie. Acum, însă, este un brand naţional dispărut, dar care a fost transformat în “poreclă” universală

PECO – PRODUSE ETILATE CU CIFRĂ OCTANICĂ.

Istoria benzinăriilor celebre a început în 1954 şi s-a stins, ca mai toate brandurile, în 1990. De fapt, PECO a fost unul din primele branduri româneşti de succes şi, timp de patru decenii, singurul lanţ de benzinării, singurul producător şi distribuitor de uleiuri şi lubrifianţi pentru vehicule.

Înainte de ’89, România avea o industrie proprie a petrolului, de la extracţie la prelucrare, iar treaba stătea cam aşa: sondele de petrol, aparţinând toate companiei de stat Rafirom, erau transportate prin cele 1.800 de kilometri de conducte ale Petrotrans spre una dintre cele zece rafinării Rafirom, după care erau prelucrate şi distribuite de PECO.

Practic, era singurul brand care producea uleiuri de motor, de cutii de viteze, de frână şi hidraulice pe care le puteai cumpăra de la magazine şi din benzinării.

600 DE STAŢII DE ALIMENTARE = FALIMENT DUPĂ 1990.

Pentru a înţelege mai bine fenomenul, este important să ştiţi că PECO avea în anul 1962 nu mai puţin de 160 de staţii de alimentare la nivel naţional (25 doar în Bucureşti), după care, în 1980, ajunsese la 310 staţii de alimentare. 

Fiecare oraş avea cel puţin o benzinărie PECO, iar Bucureştiul, Constanţa şi Timişoara aveau peste patru staţii la început. În aceste benzinării se vindeau „benzine” premium cu plumb şi diesel, dar şi o gamă variată de uleiuri auto. Până în 1989, deşi nu se ştie numărul benzinăriilor cu exactitate, se estimează că erau în România peste 580 de benzinării PECO. În ciuda succesului, însă, brandul a murit rapid, toate staţiile transformându-se în Petrom. 

FATA CARE ARĂTA PREA MULT, ÎN RECLAMA PECO. CEAUŞESCU AR FI “ÎNCHIS” OCHII...

PECO avea totemuri luminoase înalte, încă din anii ’60, iar sigla cu roşu, galben şi albastru, culorile drapelului, era prezentă pe fiecare pompă şi la fiecare intrare în staţie.

Dar ceea ce atrăgea cu adevărat atenţia era o domnişoară extrem de sexy urcată pe o pompă de carburant. Se întâmpla în 1973, iar Ceauşescu nu ar fi fost deloc încântat de acest lucru.

Recomandari