De acord? „Până-n 2020 România să devină o țară suverană alimentar, care să consume mâncare românească! Noi susținem hrana românească, produsele fermierilor”, profesor la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj

0 62

În urma scandalului companiei Lactate Brădet s-a născut o dezbatere dacă este bine sau nu ca producătorii locali să fie sprijiniți în lupta cu marile corporații. Cea ce este totuși ciudat, supermarketurile sunt pline de cumpărători români care sunt încântați de produsele străine ieftine bune sau mai puțin bune. În România, ca peste tot în lume, prețul contează. Cum pot fi susținute produsele românești dacă românii preferă produse ieftine?

Un susținător susținător al fermei mici țărănești, a produselor noastre tradiționale și a tot ce înseamnă românesc este profesorul Avram Fițiu de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj.

România nu este o țară suverană alimentar, spune Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj. Noi susținem hrana românească, produsele fermierilor noștri ar trebui să existe pe piață, să le găsim pe rafturile din marile lanțuri de magazine. Producătorii români trebuie încurajați, nu îngropați. Să-i ajutăm pe fermierii români să vândă laptele, carnea, legumele, fructele produse în fermele autohtone sau în gospodăriile țărănești.

„Această țară nu este suverană alimentar! Ce obiective ne propunem până-n 2020 încât România până-n 2020, după ce vom cheltui 20 și ceva de miliarde de euro, să devină România o țară suverană alimentar, care să consume mâncare românească! Mi s-ar părea un obiectiv de bun simț după ce ai cheltuit zeci de miliarde de euro. Pentru astfel de obiectiv, ai nevoie de o țară de proprietari și nu de o țară de chiriași.

Cineva vrea să ne schimbe dintr-o țară de proprietari, care ne numim țărani în istorie și țăranul a fost proprietar pe pământ, într-o țară de chiriași! Și au găsit un nume de slugă: fermier. Cuvântul vine din limba franceză, de la legea arendei, la lois du fermage, legea arendașului care permite țăranului francez să fie astăzi arendaș, să ia în arendă pământul de la proprietar, de la nobil și să-l lucreze.

Franța este o țară de slugi, adică de fermieri care lucrează pe pământul altor proprietari. România este campioana Europei la proprietate. Haideți să-i redăm țăranului demnitatea și să înțelegem că în momentul în care resursele principale, pămîntul și apa, le pierdem din mână nu mai suntem o țară suverană, alimentar, energetic și militar”, a declarat Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj, pentru Agro TV și preluat de agroinfo.ro.

Recomandari